Nagyvilág

Titkolják a foglyok búcsúlevelét

Azonosították azt a három guantánamói foglyot, akik az amerikai vezetés szerint hadüzenetnek szánták öngyilkosságukat. Bush a nemzetközi felháborodásra válaszul arra emlékeztetett, hogy maga is bezárná a bázist.

Nem öngyilkosság volt?

A szaúdi belügyminisztérium vasárnap kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a három fogoly tényleg öngyilkos lett-e. Manszúr at-Turki vezérőrnagy Rijádban annak a gyanújának adott hangot, hogy a három őrizetest megkínozhatták. A Guantánamón raboskodó szaúdiak ügyvédje szintén az amerikai hatóságokat tette felelőssé a halálesetekért.

Közzétette az amerikai védelmi minisztérium a guantánamói börtöntáborban öngyilkosságot elkövetett három fogoly személyazonosságát. A hivatalos nyilatkozat szerint a tábor egyik legszigorúbban őrzött részlegében a szaúd-arábiai Mani Saman Al-Utajbi, az ugyancsak szaúd-arábiai Jaszar Talal Al-Zahrani és a jemeni Ali Abdallah Ahmed követett el öngyilkosságot. A The New York Times a Pentagon által kiadott közleményre hivatkozva arról számolt be, hogy Al-Zahrani a tálib harcosok oldalán részt vett 2001-ben egy afganisztáni börtönlázadásban, melyben életét vesztette a CIA egyik vezetője, míg a másik két fogoly az al-Kaidával állt kapcsolatban. A lap katonai hírforrásokra hivatkozva állítja, hogy a három öngyilkos fogoly búcsúlevelet hagyott maga után, ám ennek tartalmáról az amerikai hatóságok nem adtak felvilágosítást.

A kiszivárgott értesülések szerint a három öngyilkosságra a börtöntábor legszigorúbban őrzött részében került sor. Szakértők ezzel összefüggésben meglepetésüknek adtak hangot annak kapcsán: miként fordulhatott elő, hogy ilyen körülmények között az a három fogoly észrevétlenül felakaszthatta magát. Külföldi lapok ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai támaszponton kétpercenként ellenőrzik az elítélteket.

Nemzetközi felháborodás

A történtek egyértelmű bizonyítékát jelentik azon emberek elkeseredettségének, akiket évek óta tartanak fogva, s a legcsekélyebb tudomásuk sincs arról, hogy fogságuk meddig tart – jelentette ki az ENSZ főtitkárának a kínzások kivizsgálásával megbízott képviselője. Manfred Nowak osztrák diplomata utalt arra, hogy információi szerint a hírhedt amerikai börtöntáborban már számos öngyilkossági kísérlet történt. Londonban közzétett nyilatkozatában követelte a Kuba területén lévő börtöntábor bezárását az Amnesty International emberjogi szervezet is.

Maga George Bush is mélységes aggodalmának adott hangot a guantánamói amerikai fogolytáborban történtek miatt – közölte helyi idő szerint szombaton este Washingtonban a Fehér Ház szóvivője. Tony Snow elmondta: a Camp Davidben tartózkodó elnököt Condoleezza Rice külügyminiszter tájékoztatta arról, hogy a börtönben öngyilkos lett három fogoly. Értesülések szerint a foglyok feltehetően közös megegyezés alapján, a fogva tartás ellen tiltakozva vetettek véget életüknek, egyelőre nem világos, hogy mikor.

Égtek a vonalak

A fehér házi szóvivő azt is közölte, hogy vezető amerikai kormányzati tisztségviselők egy sor telefonbeszélgetést bonyolítottak le az Egyesült Államok szövetségeseivel, tájékoztatva őket a guantánamói öngyilkosságokról. Washington európai szövetségeseinek túlnyomó többsége – köztük Tony Blair brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár – több ízben szót emelt a guantánamói börtöntábor miatt, és sürgette haladéktalan bezárását.

Legutóbb Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök bírálta Washingtonban a foglyokkal szemben tanúsított amerikai hatósági magatartást, s felszólított a börtön bezárására. Válaszában Bush először utalt arra: kormánya szeretné, ha a tábor – mint fogalmazott – mielőbb üres lenne, s a legfelsőbb bíróságot hibáztatta a bírósági tárgyalások elmaradásáért. Az amerikai elnök arra a függőben lévő bírósági eljárásra utalt, mely dönt arról, hogy a guantánamói foglyok ügye a katonai bíróság elé kerül-e, vagy pedig a szövetségi bírók döntenek a fogvatartottak sorsáról.

Különböző történetek

Mindenesetre órákkal a történtek nyilvánosságra kerülése után több jel utalt arra, hogy az amerikai kormányzatot rendkívül kínosan érinti az ügy. Ugyanakkor a börtöntábor parancsnoka, Harry Harris tengernagy az öngyilkosságot elkövetett foglyokat igyekezett hibáztatni, azt hangoztatva, hogy tettüket nem az elkeseredés, hanem az Egyesült Államok elleni „aszimmetrikus hadüzenet” motiválta.

Ezzel szemben az amerikai déli parancsnokság vezetője, John Craddock egy sajtóértekezleten azt hangoztatta: a három halottat „a legnagyobb tisztelettel” kezelik. Utalt arra: kikérik a muzulmán kultúra egyik szakértőjének tanácsait, hogy biztosítsák: a foglyok holttestével a vallási hagyományoknak megfelelően járjanak el.

Több százan vannak

Az Egyesült Államok körülbelül 460 terroristagyanús személyt, köztük 103 szaúdit tart fogva a Kuba szigetén lévő létesítményben. A múlt hónapban heves összecsapások voltak a foglyok és az őrök között, s hetekkel ezelőtt számos rab kezdett éhségsztrájkot a törvénytelen fogva tartás ellen tiltakozva.
Az őrizetesek zömét Afganisztánban ejtették foglyul, ahol az Egyesült Államok négy és fél éve megdöntötte az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat tagjait befogadó fundamentalista tálib rezsim hatalmát. A tálibok önjelölt szóvivője vasárnap a foglyok megölésével vádolta az amerikaiakat, mondván, egy igazhitű sohasem vetne véget önkezével az életének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik