Nagyvilág

Összeurópai népszavazás az alkotmányról?

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár összeurópai szavazást rendezne az uniós alkotmányszerződésről, melyet ahhoz, hogy zöld utat kapjon, a lakosság és az államok többségének is meg kellene szavaznia.

El tudok képzelni egy olyan népszavazást, melyet az EU összes tagállamában egyszerre rendeznének meg – nyilatkozta a soros elnöki teendőket jelenleg ellátó osztrák kancellár a Bild am Sonntagnak. Hozzátette, hogy az alapszerződést, annak elfogadásához, az európai lakosság és a tagállamok többségének is jóvá kellene hagynia.

Wolfgang Schüssel szükségesnek nevezte az alkotmányt, mivel az EU-ban jelenleg rendkívül bonyolult döntési struktúrák vannak érvényben. „Ezeket drasztikusan le kell egyszerűsíteni, máskülönben a közösséget, akkor már 27 taggal, működésképtelenség fenyegeti majd” – hangsúlyozta a kancellár.

Többen szeretnék


Egy februári felmérés szerint az európai polgárok mintegy 63 százaléka támogatja, hogy az Európai Uniónak saját alkotmánya legyen. A támogatottság két százalékponttal nőtt 2005 júniusa óta, és a megkérdezettek 21 százaléka szavazna a közös alkotmány ötlete ellen. Eurobarometer felmérése szerint Franciaországban és Hollandiában 2005 júniusa óta nőtt a közös alkotmány elképzelésének támogatottsága. A holland támogatók aránya 9 százalékponttal 62 százalékra nőtt. Franciaországban a pozitív válaszok aránya 7 százalékponttal 67 százalékra nőtt – annak ellenére, hogy a tavaly júniusi népszavazáson mindkét ország az alkotmány ellen szavazott. A németek (74 százalék) és az olaszok (70 százalék) mintegy háromnegyede az alkotmány mellett szavazott, míg az angolok fele sem (mindössze 46 százalék) támogatta azt.


A közvélemény optimista az Európai Alkotmány jövőjét illetően, ugyanakkor a legelterjedtebb vélemény (49 százalék) szerint az alkotmányt újra kellene tárgyalni. Körülbelül minden ötödik ember érzi úgy, hogy a tagállamoknak folytatniuk kellene a ratifikálás folyamatát, míg az európai polgárok kisebb, ám számottevő része (13 százalék) van azon a véleményen, hogy az Európai Alkotmány tervét el kell vetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik