Nagyvilág

Megkezdődhetnek a török csatlakozási tárgyalások

AZ EU-tagállamok külügyminiszterei megoldást találtak a török csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdését akadályozó ciprusi ellenkezésre, így még hétfőn, a tanácskozás színhelyén sor kerülhet a ceremóniára.

Törökország és az EU között tavaly októberben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, de ez akkor csak egy szimbolikus aktus volt: a tényleges lépésekre, az első tárgyalási fejezet megnyitására egészen mostanáig várni kellett. A fejezet a tudományos-technikai kérdésekkel kapcsolatos EU-joganyagot tartalmazza, és mivel ez számít a legkönnyebb problémakörnek, a csatlakozási tárgyalások hagyományosan ezzel a fejezettel kezdődnek. Ciprus azonban váratlanul nehézségeket támasztott: azt szabta a tárgyalási fejezet megnyitásának feltételéül, hogy az EU 25 tagállama újból követelje Törökországtól a nicosiai kormány elismerését. Mivel pedig egy-egy fejezet megnyitásához az összes tagállam jóváhagyására szükség van, Ciprusnak gyakorlatilag vétójoga volt az ügyben.


A kiszivárgott hírek szerint a külügyminiszterek végül jóváhagyták a tárgyalások megkezdését, tájékoztatták a törököket is, a ciprusi beleegyezés fejében viszont néhány mondattal kibővítették az erről szóló határozatot. Sürgeti Ankarát, tartsa be azt a jegyzőkönyvet, amelyben a török vezetés tavaly elfogadta, hogy az országuk és az EU közötti vámuniót kiterjesztik a 10 új EU-tagállamra, köztük Ciprusra is. (Ezt a kiegészítő jegyzőkönyvet a törökök aláírták, de azóta sem ratifikálták, és a nicosiai vezetés felháborodása ellenére továbbra sem engedik be a ciprusi hajókat, repülőket az ország területére.) A külügyminiszterek a dokumentumban figyelmeztetnek, hogy ha Törökország nem tartja be maradéktalanul vállalt kötelezettségeit, az érinteni fogja a tárgyalások folyamatát. Végül leszögezik: ha szükséges, az EU később még vissza fog térni erre a tárgyalási fejezetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik