Nagyvilág

Magyarország elismerte Montenegrót

Magyarország elismeri Montenegró függetlenségét - közölte Göncz Kinga. Magyarország és Ausztria között volt egy előzetes megállapodás, amely szerint mindkét ország az elsők között jelenti majd be ezt a lépést - tette hozzá.

Az EU-tagállamok hétfői luxemburgi külügyminiszteri találkozóján – amely Göncz Kinga első külföldi bemutatkozása volt új tisztségében – közös EU-nyilatkozat született Montenegró ügyében, bátorítást, politikai támogatást adva a tagállamoknak az elismerésről szóló lépés mielőbbi meghozatalára: Magyarország valóban az elsők között élt ezzel a lehetőséggel.

A magyar diplomácia új vezetőjét elődje, Somogyi Ferenc mutatta be a tanácskozáson a többi külügyminiszternek. Göncz Kinga luxemburgi sajtóértekezletén elmondta: nagyon hálás ezért a lépésért, amellyel talán sikerül majd tradíciót is teremteni. Mint közölte, neki nagy segítség volt, hogy Somogyi jó kapcsolatait kamatoztatva több külügyminisztertársával is rövid megbeszélést folytathatott még az ülés előtt.

Göncz Kinga külön kétoldalú találkozót folytatott Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel. Itt szóba került, hogy július közepén Luxemburgban megnyitják a Zsigmond király és kora című közös kiállítást, méghozzá várhatóan Sólyom László köztársasági elnök részvételével. Külön megbeszélésre került sor Göncz Kinga és Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter között is. A magyar diplomácia vezetője luxemburgi sajtóértekezletén elmondta, hogy hamarosan Bécsbe látogat, és valószínűleg lesz egy hasonló Gyurcsány-út is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik