Külföld

Koalíciós patthelyzet Ukrajnában

admin
admin

2006. 06. 12. 13:32

Zsákutcába jutott a jövendő „narancsszínű koalíció" sorsa a Viktor Juscsenko ukrán államfő mögött álló Mi Ukrajnánk párt szerint, miután az ukrajnai forradalom egykori szövetségesei közötti tárgyalásokat szombaton felfüggesztették.

A párt által hétfőn kiadott közlemény szerint „nincsen perspektívája” a koalíció létrehozásáról szóló tárgyalások folytatásának. A kudarcért a Mi Ukrajnánk az Ukrajnai Szocialista Párt „ultimátumát” teszi felelőssé, amely a párt vezetőjének, Olekszandr Moroznak követeli a parlament elnökének tisztségét. „A Mi Ukrajnánk sajnálja, hogy a szocialista vezető személyes ambíciói szétrombolták a koalíciós tárgyalásokat” – hangsúlyozza a kommüniké.

A kormányalakítási tárgyalások március 26. óta folynak Ukrajnában. A három „narancsos” párt, amelyek szövetsége 2005 szeptemberében bomlott fel, a márciusi választások után úgy döntött, hogy ismét összefognak, a tárgyalásokon azonban elsősorban a tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról folyt a huzavona. A 450 fős parlamentben 86 mandátuma van a Mi Ukrajnánknak, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Blokknak 129, míg a szocialistáknak 33 képviselői hely jutott a választásokon.

A Mi Ukrajnánk szombaton bejelentette a tárgyalások felfüggesztését a szocialistáknak a parlamenti elnökséghez való ragaszkodása miatt. Korábban már májusban is felfüggesztették néhány napra a megbeszéléseket. Az új ukrán parlament május végén ült össze először, de mivel nem született megállapodás a kormánykoalícióról, két egymást követő szünetet rendeltek el június 14-ig, abban a reményben, hogy addig sikerül tető alá hozni a kabinetet. A Mi Ukrajnánk választási listájának első embere, Jurij Jehanurov vezette kormány hivatalosan benyújtotta lemondását a parlament első ülésén, de ügyvezetőként hivatalban maradt.

Az ukrán pártoknak június 27-ig kellene létrehozniuk egy kormányképes koalíciót, s ha ez addig nem sikerülne, Juscsenkónak jogában állna feloszlatni a parlamentet, és kiírni az új választásokat. Az ukrán alkotmány azonban ezt nem teszi kötelezővé számára, és a jelenlegi ügyvezető kormány továbbra is hivatalban maradhatna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.