Külföld

Kijelölte Zarkavi utódját az al-Kaida

admin
admin

2006. 06. 12. 17:29

Megnevezte a múlt héten meggyilkolt vezetője utódját az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet iraki szárnya egy internetes közlemény szerint.

Célkeresztben az utód

Rajta van a listánkon – kommentálta Zarkávi utódjával kapcsolatos híreket George Bush. A BBC beszámolója szerint az amerikai elnök az al-Kaida szempontjából hatalmas veszteségnek nevezte az terroristavezér halálát, ám beismerte, hogy ez nem jelenti az amerikai beavatkozás végét.

Megnevezte a múlt héten meggyilkolt vezetője utódát az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet iraki szárnya egy hétfői internetes közlemény szerint.


„Az Iraki al-Kaida súra tanácsa egyhangúlag egyetért abban, hogy Abu Hamza al-Muhádzsir sejk legyen Abu Muszab az-Zarkávi utóda” – olvasható a közleményben, amit iszlám szélsőségesek által gyakran használt honlapon tettek közzé az al-Kaida neve alatt. Al-Muhádzsir „jó testvér, van múltja a dzsihádban (szent háború) és okos ember” – olvasható a szövegben. Al-Muhádzsir személye nyugaton kevéssé ismert, és nem szerepelt azok között, akiket az elemzők a múlt szerdán meghalt Zarkávi lehetséges utódainak tartottak. Valószínűleg álnév, minthogy a legtöbb felkelő álnevet visel.


Az al-Muhádzsir széles körben használt név az iszlám harcosok körében, arabul “bevándorlót” jelent, ami megfigyelők szerint arra utalhat, hogy az új vezető nem iraki. Al-Kaida-szakértők korábbi vélekedése szerint Zarkávi utódja egy olyan helyi figura lehet, aki a brutális lefejezések és öngyilkos merényletek helyett inkább az amerikai és iraki csapatok elleni támadásokra helyezi a hangsúlyt. Az amerikai hadsereg illetékesei a múlt héten azt valószínűsítették, hogy az egyiptomi származású Abu al-Maszri veszi át Zarkávi megölése után az al-Kaida iraki szervezetének vezetését. Az illető Zarkávi egyik helyettese volt, az amerikai hírszerzés feltételezése szerint részt vett annak idején az al-Kaida első iraki sejtjének megalakításában.


Az izraeli hírszerzés ellenben úgy értesült, hogy Abdallah Bin Rasíd al-Bagdadi, az al-Kaida iraki súratanácsának (tanácskozó testületének) vezetője veszi át az iraki szervezet irányítását.


Zarkávival a bombák lökéshulláma végzett


A DNS-vizsgálatok alapján véglegesen bebizonyosodott, hogy Abu Muszab az-Zarkávit, az al-Kaida terrorista szervezet iraki szárnyának jordániai születésű vezérét sikerült megölni a múlt héten. Zarkávival amerikai bombák végeztek Bagdadtól északra fekvő rejtekhelyén múlt szerdán, de a hétfői tájékoztatóból kiderült, hogy a bombázás után még csaknem egy órán át élt. A katonaorvosok megállapították, hogy halálát a felrobbanó bombák keltette lökéshullám okozta, holttestén nem voltak lőfegyver ütötte sebek, sem ütések nyomai. Zarkávi az első 500 fontos (227 kilogrammos) bomba becsapódása után még 52 percig élt, és 24 perccel az amerikai katonaság helyszínre érkezése után halt meg. Tüdősérüléseket és belső vérzést szenvedett, és a tüdeje egy idő után nem adott oxigént a vérnek.


Kezelést kapott, de ez már nem segített rajta. Tanácsadója, Abdur-Rahman sejk azonnal életét vesztette – közölte bagdadi sajtókonferenciáján az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) által végzett DNS-vizsgálat és a boncolás eredményeiről beszámoló William Caldwell tábornok, bagdadi amerikai katonai szóvivő. Steve Jones amerikai orvos ezredes mindezek megerősítése mellett cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a sebesült Zarkávit agyonverték volna. A légi támadásban további öten vesztették életüket, köztük egy gyermek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.