Nagyvilág

Földrengés Japán nyugati és déli részén

Nagy erejű földrengés rázta meg helyi idő szerint hétfő hajnalban Japán nyugati és déli részét. A japán Kyodo hírügynökség arról számolt be, hogy a földrengés következtében legkevesebb nyolc személy megsérült.

Az országos meteorológiai intézet módosított jelentése szerint a földmozgás a Richter-skála szerint 6,2-es erősségű volt. Halálos áldozatokról, illetve anyagi károkról nem érkezett jelentés. Az NHK állami televízió arról számolt be, hogy a rengés után több helyi vasúti járat leállt, az expresszjáratok vezetőit azonban arra szólították fel, hogy csökkentett sebességgel ugyan, de folytassák útjukat. Szökőárriadót a hatóságok sehol nem rendeltek el.

A szigetország atomerőművei és nagyobb olajfinomítói minden megszakítás nélkül üzemeltek tovább. A földrengés epicentruma a fővárostól, Tokiótól mintegy 800 kilométerrel délnyugatra, Oita tartományban, mintegy 140 kilométerrel a föld felszíne alatt volt.

A hetes intenzitású japán skálán a hajnali földrengés ötös erősségű volt. Ilyen erősségű földmozgások korábban károkat okoztak a szigetországi utakban, a „földrengésbiztosnak” mondott magas épületek ugyanakkor ellenállóbbnak bizonyultak.

Nem sokkal a hajnali földrengés után kisebb földmozgás rázta meg Japán északi részét is. Sérülésekről, illetve károkról nem érkezett jelentés, mint ahogy itt sem léptettek életbe cunamiriadót a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik