Nagyvilág

Zarkávi több száz embere vár bevetési parancsra

Több száz szélsőségest toborzott és képzett ki Irakban Abu Muszab az-Zarkávi, a minap megölt jordániai terrorista. A főleg közel-keleti származású verbuváltak a The New York Times című amerikai napilap értesülése szerint csak az utasításra várnak, hogy merényletet kövessenek el hazájukban.

A lap a jordániai titkosszolgálat magas beosztású tisztségviselőire hivatkozva 300-ra tette azon iszlámisták számát, akik Zarkávi hívására Irakban összegyűltek, kiképzésen estek át, és aztán hazatértek. A cikk szerint a közel-keleti országokból önkéntesek hada juthatott el Irakba Szírián, Iránon és Líbián keresztül.


A The New York Times idézi Steven Simont, az amerikai nemzetbiztonsági tanács egykori munkatársát is, aki szerint a következő lépés az lesz, hogy ezen önkénteshálózat mozgásba lendül, és támadásokat követ el európaiak ellen.


Előzőleg amerikai szakértők is jelezték, hogy iszlámisták – javarészt szaúdiak és egyiptomiak – Irakba mennek kiképzésre, aztán pedig hazaküldik őket, hogy várjanak a parancsra. Számuk azonban jóval alatta marad a jordániai hírszerzők által említett 300-nak.


Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat iraki szárnyának vezetőjeként emlegetett Abu Muszab az-Zarkávival szerda este végzett egy amerikai légi csapás az iraki fővárostól, Bagdadtól északra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik