Nagyvilág

Tízezres leépítés a francia közszférában

Több mint 10 ezer minisztériumi állás megszüntetésére készül a francia kormány - értesült a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

A vasárnapi lap szerint Dominique de Villepin kormányfő hétfőn jelöli meg valamennyi minisztérium 2007-re tervezett költségvetését és a jövőre alkalmazható köztisztviselők számát, amely több mint 10 ezer fős leépítést jelent. A megszüntetendő állások nagy része olyan nyugdíjba vonult köztisztviselőket érint, akiknek helyére nem vesznek fel új alkalmazottat.

A 2006-os költségvetés már ily módon irányzott elő több mint ötezer fős leépítést. A közszféra létszámának csökkentését a pénzügyminisztérium által végzett előzetes vizsgálatok alapján tervezi a francia kormány.

Franciaországban 2007-ben lesz elnökválasztás, majd azt követően parlamenti választások. Jacques Chirac államfő és Dominique de Villepin jelenlegi kormánya mandátumának utolsó költségvetése jelentős erőfeszítést vár a minisztériumoktól, melyek kiadásai alig 0,8 százalékkal növekedhetnek jövőre az 1,8 százalékra tervezett infláció mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik