Nagyvilág

Átverés volt a G8 ígérete

A világ legfejlettebb országait és Oroszországot tömörítő G8 országcsoport nem tartotta be az egy évvel ezelőtti ígéretét, mely szerint növeli a szegény országoknak juttatandó segélyt - állítja pénteken kiadott jelentésében az Oxfam brit humanitárius szervezet.

Az az 50 milliárd dollár, amellyel a csoport országai ígéretük szerint 2010-ig minden évben megnövelik az általuk adandó segélyt, csupán jövedelmük 0,36 százalékát teszi ki, pontosan felét annak az aránynak, amely mellett több mint 30 évvel ezelőtt elkötelezték magukat – állítja az Oxfam.

Összességében a G8 országai sokkal kevésbé bőkezűek, mint más gazdag országok, hiszen fejenként és évente átlagosan 90 dollárt áldoztak segélyre, szemben például Hollandiával, amely 300 dollárt – vonja le a következtetést az Oxfam, mely jelentését a G8 júliusi szentpétervári csúcstalálkozóját előkészítő pénzügyminiszteri tanácskozásra időzítette.

„Bűvészkedés számokkal”

A brit szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy Gleneagles óta “a szegénység, a konfliktusok és a betegségek következtében 500 ezer anya és 11 millió gyermek halt meg, vagyis átlagosan minden percben egy anya, és három másodpercenként egy gyermek. Az Oxfam, amely a skóciai csúcs óta eltelt 12 hónapban alaposan átvizsgálta az adósságeltörlések számítási mechanizmusát, arra a megállapításra jutott, hogy a nemzetközi segélyek hangoztatott növelése csupán “bűvészkedés a számokkal”.

A G8-országoknak a nemzetközi segélyekhez való hozzájárulása 2005-ben hivatalosan 37 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az Oxfam szerint csupán az Irak és Nigéria adósságának eltörléséről szóló megállapodások 17 milliárd dollárt emésztenek fel az előző évben bejelentett 21 milliárdos segélynövelésből. E számítási mechanizmust alapul véve “a Franciaország, Németország és Nagy-Britannia által adott segély tavaly gyakorlatilag csökkent” – szögezi le a szervezet.

Kevésbé bőkezűek, mint a gazdag országok

Az elengedett iraki és nigériai adósság levonása után a G8-ak által adott segély nettó növekedése csak 9 százalék volt 2005-ben az Oxfam számításai szerint. A Franciaország és Nagy-Britannia által folyósított segély nettó összege tavaly 2 százalékkal csökkent, a Németország által adott pedig 8 százalékkal.


Kizárólag Olaszország növelte jelentősen a segélyekre kiadott pénzt: 46 százalékkal. Az Egyesült Államok 16, Kanada 18, Japán pedig 14 százalékkal adott többet. Bár Olaszország és az Egyesült Államok növelte leginkább a segélyezést, de még így is a bruttó nemzeti össztermékhez képest elenyésző arányban nyújtanak támogatást –írja a BBC.

Még ha el is törölték mintegy negyven országnak a Világbanknál és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) fennálló többoldalú adósságát, és ennek jótékony hatásai már jelentkeznek is, az Oxfam figyelmeztet: “kell találni évente 10 milliárd dollárt annak fedezésére, hogy a világon minden gyerek iskolába járhasson, és 27 milliárdot a célból, hogy minden ember részesülhessen az alapvető orvosi segítségben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik