Nagyvilág

Nem szavazhatnak „mindenki ellen” az oroszok?

Az orosz alsóház pénteken előzetes áldását adta egy olyan törvénytervezetre, amely törli a szavazólapokról a tiltakozó voksokat összegyűjtő „mindenki ellen” rovatot.

A duma első olvasatban 352 támogató szavazattal fogadta el a tervezetet 85 ellenében. Az ellenszavazatok főleg a kommunisták, kisebb részben a nemzeti-baloldali Haza párt soraiból származtak. Vlagyimir Rizskov független liberális képviselő is hevesen ellenezte a tervezetet, amely az összes választási formából száműzi a „mindenki ellen” alternatívát, beleértve az elnökválasztást és a dumaválasztást.

A javaslat előterjesztői, akik a dumát uraló Kreml-hű Egységes Oroszország monopolpárthoz tartoznak, azzal érveltek, hogy a demokratikus országok zömében nem dívik a politikai akaratnyilvánításnak ez a formája: ehelyett a választók egyszerűen nem járulnak az urnákhoz, ha nincs kire szavazniuk. Valójában az Egységes Oroszország attól tart, hogy a „mindenki elleni” szavazat lényegében őellene irányuló szavazattá válik a kialakult kvázi-egypártrendszerben – vélték elemzők, hozzátéve: ugyanez érvényes Vlagyimir Putyin elnök utódjelöltjére is, akinek a „mindenki ellen jelölt” az egyik legkomolyabb ellenfelévé válhat a 2008-as választáson.

Rizskov úgy vélte, hogy a tiltakozó szelep eltávolításának egyetlen következménye a (regionális parlamenti választásokon amúgy is rendkívül alacsony) részvétel további szűkülése és a hatalmi szervek legitimitásának további hanyatlása lesz.

„Ma Oroszországban a hatóságok több ezer ellenzéki jelöltet nem engednek indulni a különböző választásokon, több tucatot pedig törölnek a pártlistákról. Más szóval csaló manipulációkkal erőltetik rá a választókra a hatalomhoz lojális jelölteket és pártokat. Először nem engedik indulni az ellenzékieket, hanem csak a lojálisakat, aztán pedig megfosztják a választókat attól a jogtól is, hogy mindegyikük ellen szavazzanak” – magyarázta Rizskov az Eho Moszkvi rádióban, az oroszországi demokráciaszűkítés újabb lépéseként értékelve a protestáló rubrika törlését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik