Nagyvilág

Július végén új államról szavaznak a palesztinok

Július 31-re írja ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a népszavazást a közvetve Izrael elismerését jelentő palesztin nemzeti megegyezési tervről, mely kijelöli a palesztin állam határait. A Hamasz radikális mozgalom az elnök által szabott ultimátum ellenére továbbra is elutasítja a tervezetet.

A palesztin elnökhöz közel álló tisztségviselők tájékoztatása szerint Abbász hivatalosan szombaton, rendeletben tűzi majd ki a referendum időpontját. Az Izraelben bebörtönzött öt palesztin vezető által szerkesztett nemzeti megegyezési terv egyebek mellett kilátásba helyezte, hogy véget vetnek az izraeli célpontok elleni támadásoknak, palesztin államot hoznak létre az 1967-ben megszállt területeken, és a szöveg kimondatlanul elismeri Izrael jogát a létezésre, amit a Hamász továbbra is elutasít. A 18 pontból álló tervezet továbbra sem mond le a palesztin menekültek hazatéréséről.

A népszavazáson a Jeruzsálemben élő palesztinok, a Nyugati Part és a gázai övezet palesztin lakossága vesz részt – nyilatkozták palesztin hivatalnokok. Elmondásuk szerint a szavazólapon egyetlen kérdésre kell majd választ adniuk, mégpedig, hogy egyet értenek-e a bebörtönzött palesztin vezetők által kidolgozott tervezettel, vagy nem.


Nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök eredetileg múlt hét hétfőig adott haladékot a kormányzó Hamasznak, hogy fogadják el a palesztin határokat rögzítő tervezetet, mely által közvetve elismernék Izraelt, de a Hamasz elutasította az ajánlatot és kijelentette, hogy az erről tartandó referendumi is illegális.


A palesztin kormányfő a Jediót Ahronót izraeli napilap pénteki számában közölt interjújában kijelentette, hogy a palesztinoknak nincs szükségük a Mahmúd Abbász elnök által szorgalmazott népszavazásra a palesztin nemzeti megegyezési tervről. Egy felmérés szerint a palesztinok közel 90 százaléka s a Hamász tagjainak is 72 százaléka támogatja “a palesztin egység fenntartását” szolgáló, népszavazásra bocsátandó tervezetet.


Hajlandóak fegyverszünetre


A Hamász-kormány kész hosszú távra lemondani az erőszakról, amennyiben Izrael hozzájárul a palesztin állam megalakulásához Jeruzsálem fővárossal az 1967-ben megszállt területeken, valamint engedélyezi a palesztin menekültek visszatérését – fejtette ki a kormányfő az izraeli lapnak. Nem Izrael állam elismeréséről beszélek – hangsúlyozta azonban Haníje, hanem arról, hogy fegyverszünet esetén véget ér az erőszak, és nyugalom lesz a térségben. Arra az újságírói kérdésre, hogy az 1967-es határok elfogadása nem ér-e fel Izrael elismerésével, a palesztin kormányfő visszakérdezett: “Miért nem ismeri el Izrael a palesztin államot?” Haníje figyelmeztetett, hogy a népszavazás a palesztin nép megosztottságához vezethet, ami tovább fokozza az országon belüli ellentéteket.


Abbász pártja, a Fatah elismeri Izraelt, de a kormányzó Hamasz hivatalos iszlám állam létrehozását szorgalmazza Izrael, a Nyugati part és a Gázai övezet területén, és alapokmánya Izrael elpusztítására szólít fel.


Az al-Kaida ideológusa Ayman al-Zawahiri egyenesen az új államról szóló népszavazás bojkottjára szólított fel. Az al-Dzsazíra televízióban a vallási vezető úgy fogalmazott, hogy a megalakuló Palesztina területe nem lehet alku vagy licitálás tárgya. Emlékeztetett, hogy a palesztin föld mindig is iszlám terület volt, és felszabadítása minden muszlim kötelessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik