Nagyvilág

Gépkocsitilalom Zarkávi halála miatt

Gépkocsitilalmat rendeltek el az iraki hatóságok pénteken helyi idő szerint 11 és 17 óra közötti időszakra Bagdadban és Baakúbában, hogy így próbálják megakadályozni az újabb megtorló merényleteket Abu Muszab az-Zarkávinak, az iraki al-Kaida vezérének halála után.

Az iraki állami televízió szerint a döntés azután született, hogy csütörtökön, Zarkávi halálhírének bejelentése után négy, gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben összesen 35-en haltak meg az iraki főváros zömmel síiták lakta kerületeiben.

Az időszakot az indokolja, hogy ezekben az órákban több ezren mennek a mecsetekbe a hagyományos pénteki iszlám imára, és Zarkávi csoportja gyakran ebben az időpontban követett el merényleteket. A kijárási tilalom arra szolgál, hogy minél több ember maradjon otthon, mivel Zarkávi halála után a tegnap esti merényletek megismétlődhetnek – közölte az iraki védelmi minisztérium hivatala.

A terroristavezér halála után sokan az erőszak újabb fellángolásától tartanak, de ennek nincs semmi alapja – mondta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, aki emlékeztetett, hogy a robbantásos merényleteket általában jóval az elkövetelés előtt kitervelik. Lehetséges, hogy újabb erőszakhullám következik, de ez teljesen független Zarkávi halálától. A terroristavezér halálával kapcsolatos hírek közvetlenül az iraki védelmi és belügyminiszter kinevezése előtt érkeztek.


Nem fizetnek a nyomravezetőnek

Zarkávit Núri al-Máliki iraki kormányfő bejelentése szerint szerdán ölték meg az amerikai és az iraki hadsereg közös akciója során egy légitámadásban Baakúba közelében. Jóllehet a terroristavezér fejére korábban 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, lehetésges, hogy senki sem kapja meg ezt az összeget a nyomravezetők közül.


Eddig egyetlen amerikai kormányszerv sem jelölt meg senkit a jutalomra jogosult személyként – jelezte csütörtökön Washingtonban Sean McCormack külügyi szóvivő. Hozzátette: Számos olyan jelentést közölt a média, amelyek szerint egy jordániai személy vagy csoport tippje nyomán sikerült felfedezni az al-Kaida terrorszervezet iraki vezetőjének búvóhelyét, és vált lehetővé, hogy sikeresen csapást mérjünk rá. Más jelentések szerint egy iraki szomszédja adott ilyen értékes információt, de én nem tudom megerősíteni ezeket a jelentéseket – mondta McCormack.


Az amerikai külügyminisztérium több mint 60 millió dollár jutalmat fizetett ki az utóbbi néhány év folyamán olyan információkért, amelyek lehetővé tették amerikai célpontok ellen irányuló támadások elhárítását vagy az amerikai kormány által veszélyes ellenségnek tartott személyek elfogását. Ennek az összegnek csaknem a felét az a személy kapta, akinek feljelentése alapján az amerikai hadsereg megtalálta és megölte Szaddám Huszein volt iraki elnök két fiát, Udajt és Kuszajt. Szaddám elfogásáért azonban nem fizetett jutalmat senkinek, mert az akció sikerét teljes egészében az amerikai hírszerzés és az Irakban szolgáló amerikai katonák érdemeként könyvelte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik