Nagyvilág

Bosznia kiadja Dragan Zelenovicot

Bosznia kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a háborús bűnök elkövetésével vádolt Dragan Zelenovic egykori boszniai szerb rendőrparancsnokot, akit oroszországi elfogása nyomán Moszkva hazatoloncolt a balkáni országba - közölte az illetékes boszniai bíróság.

„Dragan Zelenovicot haladéktalanul átszállítjuk Hágába” – jelentette ki a vádlottat első alkalommal meghallgató bírónő a háborús bűnök ügyében ítélkező szarajevói bíróságon, amelyet tavaly létesítettek, hogy tehermentesítse a hágai törvényszéket, amelynek 2010-ben be kell szüntetnie tevékenységét. Philip Alcock, a boszniai törvényszék ügyésze elmondta, hogy Zelenovicot akár 36 órán belül átadják a Boszniában állomásozó NATO-csapatoknak.

Kitoloncolták, nem átadták

Oroszország csütörtökön nem kiadta, hanem hazatoloncolta Dragan Zelenovicot, vagyis a bevándorlási szabályok megsértése miatt adta át a szarajevói hatóságoknak a volt boszniai szerb rendőrtisztet, nem pedig a hágai Nemzetközi Törvényszék megkeresésére – magyarázták belügyi illetékesek az orosz fővárosban. „Zelenovic átadásának eljárása sokkal inkább egy olyan személy deportálása, aki jogellenesen szelte át Oroszország határát” – mondta egy névtelenségbe burkolózó tisztségviselő az Interfaxnak.

Az orosz külügyminiszter mindamellett elismerte az összefüggést Zelenovic átadása és az NT megkeresése között. Zelenovicot „az NT megkeresésével összefüggésben adták át az állampolgársága szerinti Bosznia-Hercegovina hatóságainak” – mondta Szergej Lavrov, aki a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjét, Christian Schwarz-Schillinget fogadta Moszkvában.

A most 45 éves Zelenovicot, a kelet-boszniai Foca város katonai rendőrségének egykori parancsnokhelyettesét az NT emberiesség elleni bűncselekményekkel – kínzás és nemi erőszak elkövetésével – vádolja. Tavaly augusztus végén a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartóztatták le, ahol évek óta élt Petrovic álnéven, s az építőiparban dolgozott. Carla Del Ponte, az NT főügyésze csütörtökön sokadszor bírálta Moszkvát, amiért késlekedett Zelenovic kiadásával, és amiért nem működik együtt egy másik szerb rendőrtábornok, Vlastimir Djordjic letartóztatásában, aki az NT szerint ugyancsak Oroszországban tartózkodhat.

Dragan Zelenovic kiadatásával Moszkva elkerülheti a nemzetközi igazságszolgáltatás melletti elkötelezettségét firtató kellemetlen kérdéseket a hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő G8-országcsoport jövő hónapban esedékes csúcstalálkozóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik