Nagyvilág

Lépfeneriadó a brit parlamentben

Teljesen lezárták fél órára szerda este a londoni parlamentet, miután valaki saját szavai szerint lépfene-kórokozót tartalmazó port szórt ki az épületben, ám a riadó vaklármának bizonyult.

A parlamentből a biztonsági riadó idején senkit nem engedtek ki, az éppen ülésező alsóház képviselőit sem, miután a fenyegető személy szétszórta a port az alsóház és a Lordok Háza közötti, a nyilvánosság által is látogatható központi csarnokban, a Lobbyban. A helyszínen tartózkodók beszámolói szerint mindeközben azt kiabálta, hogy “mindnyájan meghalhattatok volna”. Az alsóházi ülés egyébként a bezárt ajtók mögött folytatódott. A helyszínre rendőrségi szakértők szálltak ki, és megvizsgálták a port. A BBC-nek nem sokkal később egy képviselő azt mondta, hogy az anyag búzalisztnek bizonyult.

A rendkívüli terrorellenes készültség ellenére nem ez az első olyan eset, hogy valaki át tudott csempészni azonosítatlan port a parlament biztonsági gyűrűjén. A Fathers 4 Justice (angol szójáték: Apák az igazságért) nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogainak erősítéséért látványos, ám mindig hangsúlyozottan ártalmatlan eszközökkel küzdő egykori brit szervezet leghíresebb mutatványa az volt, amikor néhány aktivistája két évvel ezelőtt a parlamenti alsóház üléstermének karzatáról lila porral – mint kiderült, ártalmatlan, színezett kukoricaliszttel – töltött gumióvszereket hajigált az éppen felszólaló Tony Blair felé. Az egyik házilagos porbomba el is találta a miniszterelnököt.

A szervezet egyébként azóta beszüntette tevékenységét, miután egyik radikális szakadár szárnya a kormányfő legkisebb gyermekének elrablását vette tervbe, ám az akciót a titkosszolgálat csírájában elfojtotta. A csoportot ezután vezetője maga oszlatta fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik