Nagyvilág

Felesküdött az utolsó két iraki miniszter is

Feleskették az iraki parlamentben csütörtökön az új iraki kormány védelmi és belügyminiszterét, valamint nemzetbiztonsági államtitkárát. A két fő biztonsági tárca koalíciós viták miatt hosszabb ideig üres maradt a május 20-án hivatalba lépett Máliki-kormányban.

A szunnita Abdel-Kádir Mohammed Dzsászim Ubajdi a jelen lévő 198 képviselő közül 142 szavazatával lett a védelmi tárca birtokosa, a síita Dzsavád al-Puláni 182 vokssal lett belügyminiszter, a szintén síita Sirván al-Váili pedig 160 szavazattal nemzetbiztonsági államtitkár. A szavazást megelőzően Máliki bejelentette, hogy megölték Abu Muszab az-Zarkávit, az al-Kaida iraki csoportjának vezetőjét.

A miniszterek hivatalba lépése, csakúgy, mint a régóta körözött terrorista likvidálása lendületet adhat a síita vezetésű kormány fejének, akitől az Egyesült Államok azt várja, hogy elfojtsa a lázadást és a felekezetek között egyre melyülő erőszakot. A két fő biztonsági tárca koalíciós viták miatt hosszabb ideig üres maradt a május 20-án hivatalba lépett Máliki-kormányban.

Az új védelmi miniszter bemutatkozásakor elmondta: 1990-ben eltávolították a hadseregből, miután ellenezte Kuvait megszállását. 1992-ben nyugalomba vonult, majd két évvel később egy katonai bíróság vagyonelkobzásra ítélte. Szaddám Huszein volt diktátor 2003-ban történt megbuktatása után csatlakozott az iraki hadsereghez.

Az 1960-ban született Dzsavád al-Puláni a légierők hadmérnöke volt, majd 1999-ben távozott a hadseregből. 2004-ben az amerikaiak által létrehozott iraki átmeneti kormányzótanács tagja lett, 2005-ben pedig parlamenti képviselő.A belügyminisztérium az előző miniszter vezetése alatt számos bírálat célpontja volt, akit a szunnita vezetők azzal vádoltak, hogy engedélyezte halálbrigádok működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik