Nagyvilág

Az USA kész átvenni a NATO afganisztáni haderejének irányítását

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy jövőre átveszi a NATO afganisztáni ereje, az ISAF irányítását - közölték kedden brüsszeli források.

Megfigyelők szerint ezzel a lépéssel Washington azt akarja jelezni, hogy bár az ISAF mandátumának most folyó kiterjesztése lehetővé teszi az Afganisztánban harcoló amerikai alakulatok egy részének kivonását, az Egyesült Államok nem fog teljesen távozni az országból, nem hagyja ott magára NATO-beli szövetségeseit.

Egyben egy ilyen döntés megteremti a lehetőséget arra, hogy meginduljon a két, Afganisztánban zajló nyugati katonai akció, a békefenntartó jellegű, a NATO által irányított ISAF és a megbuktatott tálib rendszer maradványai ellen küzdő különálló amerikai hadművelet egyesítése, ami Washington régi törekvése.

A NATO 2003 nyarán vette át az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő, az ISAF irányítását, s azóta fokozatosan kibővítette ennek mandátumát az ország vidéki körzeteire is. Az ISAF-et jelenleg a britek irányítják, s az amerikaiak tőlük vennék át a stafétabotot, valószínűleg jövő februárban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik