Külföld

Brazil parasztok kaszával törtek be a parlamentbe

admin
admin

2006. 06. 07. 16:46

Mintegy hétszáz föld nélküli paraszt hatolt be szerdán a brazil parlament épületébe, hogy nyomatékot adjon földreform-követelésének.

Huszonhat ember megsérült a parlament őrei és a kövekkel, botokkal, kaszákkal felfegyverzett parasztok összecsapásában. A támadók, akik között számos nő és gyerek is volt, egészen az ülésteremig jutottak első rohamukkal, a parlamenti őrség azonban kisvártatva kiszorította őket az épületből. A tüntetők többsége tagja a Mozgalom a Földtelen Parasztok Felszabadításáért (MLST) szervezetnek. A rendőrség őrizetbe vette az MLST vezetőjét, Bruno Maranhaót, és lefogott további 400 személyt is az akció részvevői közül. A kormány elítélte, „vandalizmusnak” nevezte az MLST szerdai akcióját.

A szegényparasztok a nagy földbirtokok kisajátítását követelik, hogy az így nyert földalapból földosztást lehessen végrehajtani. A földtelen és törpebirtokos parasztok elégedetlenek Luiz Inacio Lula da Silva baloldali elnökkel, mert elnökválasztási ígéretei ellenére alig tett eddig valamit az agrárreform végrehajtásáért. A brazil elnök korábban évtizedeken át szoros szövetségese volt a földtelenek mozgalmának, a parasztok ezért is állnak értetlenül az agrárreform hosszas halogatása előtt.

Az MLST 2005 áprilisában hajtotta végre első feltűnő akcióját, akkor a pénzügyminisztérium épületét szállták meg hívei. Brazíliában a falusi lakosság húsz százaléka mondhatja magáénak a művelhető földterületek 90 százalékát. Az agrárnépesség legszegényebb negyven százaléka a művelhető földterület csupán egy százalékát birtokolja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.