Nagyvilág

59 milliárd euróba kerül a túlsúly

Az elhízás okozta betegségek évente 59 milliárd euróval terhelik meg az unió országainak egészségügyi költségvetését. Áttételesen, azaz a közvetett gazdasági hatások - elveszett munkanapok, korai nyugdíjazás - költségei pedig 118-236 milliárd euróra rúgnak.

Az Európai Bizottság számításai a másik „közellenség”, a dohányzás költségeit 130 milliárd euróra teszik. Az 59 milliárd euró háromszorosa például Bulgária hazai össztermékének, és meghaladja az EU közös mezőgazdasági politikájának megvalósítására szolgáló 43 milliárd eurós költségvetést. A bizottság becslése szerint az elhízással összefüggő egészségügyi költségek az EU összes egészségügyi kiadásának átlagosan 7 százalékát teszi ki.

Az unió állampolgárainak 25-43 százaléka túlsúlyos, az Egyesült Államokban 28-39 százaléka, ugyanakkor a világ két leggyorsabban fejlődő országában, Kínában és Indiában mindössze 6 százalék az arány. Magyarország nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, Lettországgal, Litvániával, Csehországgal, Szlovákiával, Portugáliával és Finnországgal egy csoportban, az elhízottak aránya ezekben az országokban 14 százalék körüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik