Nagyvilág

Titkosszolgálati aktákat hoz nyilvánosságra Bulgária

Hozzáférhetővé teszi a kommunista titkosszolgálatok levéltárában őrzött több millió aktát - jelentette be Szergej Sztanisev kormányfő hétfői szófiai sajtóértekezletén a bolgár kormány döntését.

A balközép koalíció kifejezte politikai szándékát a kommunista Bulgária levéltárában őrzött teljes igazság feltárására – közölte a kormányfő. A bolgár titkosszolgálat a hidegháborús időkben számos ügyben, így a II. János Pál pápa elleni merényletkísérletben és Georgij Markov máskéntgondolkodó mérgezett esernyővel történt londoni meggyilkolásában is érintett volt.

Bulgária, amely a tervek szerint 2007-ben csatlakozik az Európai Unióhoz, átláthatóságáról kíván tanúbizonyságot adni, egyebek között a korrupciós ügyek területén. A sajtó több alkalommal cikkezett olyan korrupciós ügyekről, amelyekben állítólag az egykori titkosszolgálatok üzletemberré lett volt ügynökei voltak érintettek. Elemzők szerint az egykori ügynökök a titkosszolgálatoknál szerzett tapasztalataikat az üzleti életen kívül kormánypozíciók megszerzésére, sőt az erős bulgáriai alvilágban vezető helyek kivívására is felhasználták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik