Nagyvilág

Mindenki rosszul járt Csehországban?

Hivatalnok kormány és új választás is szóba került a csehországi választások után kialakult patthelyzet kapcsán. Elemzők a gazdaságot illetve a reformomkat féltik leginkább.

Az üzleti világ

A gazdasági élet szereplői, a vállalkozók jobbára szűkszavúan nyilatkoztak. A médiában közölt felmérések szerint ők inkább a polgári demokráciát támogatták, mint a Paroubek vezette szociáldemokratákat. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a szociáldemokrácia támogatottsága a vállalkozók körében az utóbbi években emelkedő irányzatot mutat. A vidék és a gazdák szempontjából a polgári demokrata-szociáldemokrata nagykoalíció megalakulása lenne a legjobb – vélekedett Jan Veleba, a Cseh Agrárkamara elnöke.

A hétvégi cseh képviselőházi választás eredménye alapján kialakult patthelyzet – a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van az alsóházban – a cseh pénzügyi-gazdasági szakértők szerint nem teszi lehetővé a szükségesnek tartott reformok beindítását.

“Nagy a valószínűsége annak, hogy egy gyenge erőpozíciójú kormány nem tudja majd megvalósítani sem az adóreformot, sem a nyugdíj- vagy az egészségügyi rendszer átalakítását” – jelentette ki a közszolgálati Cseh Televízióban Jan Svejnar, az Egyesült Államok-beli Michigan Egyetem cseh származású közgazdasági professzora. “A cseh gazdaság szempontjából ez a választási eredmény az egyik lehető legrosszabb. Valószínű, hogy a következő négy év a reformok szempontjából ugyanolyan bizonytalan lesz, mint a korábbi ciklus” – vélekedett Markéta Sichtarová, a prágai Nex Finance pénzügyi elemző csoport szakértője.

Új választás?

Sichtarová szerint az lenne a legjobb, ha minél rövidebb időn belül új választásra kerülne sor, amely erősebb és szilárdabb kormányt eredményezne. “Olyan kormányra lenne szükség, amelynek a 200 tagú képviselőházban legalább 105 mandátuma van. Ez már viszonylagos stabilitást jelentene” – vélekedett. Megjegyezte: kevésbé tartja fontosnak, hogy egy ilyen kormány jobboldali vagy baloldali színezetű. Várható, hogy a korona a következő időszakban az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt mérsékelten meggyengül, ez pedig kedvező lehet az exportőrök számára – jelentette ki Jan Procházka, a Cyrrus csoport elemzője. Személyesen arra számít, hogy a tőzsde erőteljesebben fog reagálni, ám a külföldi befektetők a kezdeti időszakban bizonyára kivárnak. “A külföldi befektetők súlya a prágai értéktőzsdén igen nagy, márpedig őket nagyon is érdekli a politikai stabilitás” – mutatott rá az elemző.

Ugyancsak attól tart, hogy a felálló kormánynak gyenge lesz a bázisa, és nem biztos, hogy lesz ereje a nagy horderejű reformok keresztül vitelére. “Az adórendszer valószínűleg nem igen változik, a közkiadások, nyugdíjak és az egészségügy reformja
továbbra is a levegőben fog lógni” – vélte a pénzügyi szakértő.

Igyekeznek

Miroslav Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke és kormányfőjelöltje, aki az államfő megbízásából kormányalakítási tárgyalásokat kezdett hétfőn, újságírók előtt leszögezte: továbbra is azon fog igyekezni, hogy megpróbálja elfogadtatni a pártprogramban szereplő 15 százalékos, egykulcsos adót. Tudatában van azonban annak, hogy ezt a számításba jövő koalíciós partnerei nem támogatják. “Tárgyalni fogunk. Csak azt tudom most mondani, hogy mindenképpen vállalkozóbarát adópolitikát kívánunk folytatni” – jelentette ki prágai sajtóértekezletén. A kereszténydemokraták és a zöldek már vasárnap jelezték: a 15 százalékos, egységes adósáv bevezetését nem fogják támogatni.

Prágai gazdasági szakértők és elemzők többsége mindazonáltal hangsúlyozza, hogy a cseh gazdaság jelenleg jól teljesít, éli a maga életét, nem hagyja magát – vagy legalábbis nem döntő mértékben – befolyásolni a politikától. “Gazdasági szempontból inkább arról van szó, hogy a mai bizonytalan helyzet elhúzódásának negatív következményei egy-két éven belül mutatkozhatnának meg” – állítja Petr Dufek, a CSOB bank pénzügyi-gazdasági szakértője. Szerinte egy olyan kormány, amely a 200 tagú parlamentben nem rendelkezik legalábbis minimális többséggel, idővel bizonytalanságot okoz a gazdasági életben is.

Hivatalnok kormány?

“Minden döntés előtt szövetségeseket kellene keresnie a parlamentben. Ez a politikai bizonytalanság természetesen a gazdaságban is idővel éreztetné hatását” – jegyezte meg. Szerinte a jövő fejleményei szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen gyorsan sikerült felállítani az új kormányt, milyen lesz a pozíciója, milyen gyorsan sikerül elfogadtatni programját a parlamentben. “A bizonytalanság elkerülhetetlenül hatással lesz a cseh koronára és a gazdaságra is” – vélte a szakértő.

A választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt, amely nyolc évig kormányzott, azt javasolta, hogy a patthelyzetben alakuljon szakértői hivatalnok kormány, amely élvezi a pártok támogatását, és akár négy évig, tehát egy teljes cikluson át kormányozná az országot. “Semmiféle más kormányt nem szavazunk meg” – jelentette ki Jirí Paroubek jelenlegi kormányfő. – Nélkülünk az urak még a kezüket sem fogják tudni megmosni.” A kommunisták hasonló módon ugyancsak nemzeti egységkormány felállítását javasolták, amely egy előre hozott képviselőházi választásig igazgatná az országot. A polgári demokraták mindkét javaslatot határozottan elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik