Nagyvilág

Két és fél ezer fogoly szabadul Irakban

A nemzeti megbékélés előmozdításának szándékával két és fél ezer fogoly szabadon engedéséről szóló intézkedést jelentett be Núri al-Máliki iraki miniszterelnök kedden egy televízió által is közvetített sajtókonferencián.

Olyan személyek nyerhetik vissza szabadságukat, akik ellen nincsenek nyilvánvaló bizonyítékok, vagy akiket tévesen tartóztattak le – tette hozzá az iraki kormányfő.

„Reméljük, hajlandóak lesznek tartózkodni attól, hogy erőszakosan szembeszegüljenek a politikai folyamattal” – mondta Máliki, egyértelmű utalással a lázadó mozgalom gerincét adó szunnita kisebbségre. A szabadon bocsátandó foglyok amerikai és iraki irányítású börtönök lakói – tette hozzá.

Máliki bejelentette, hogy egy bizottságot hoznak létre az ország területén őrizetben tartott foglyok helyzetének felülvizsgálatára, kemény fellépést fognak azonban mutatni azokkal szemben, akik továbbra is erőszakos akciókat hajtanak végre. „A szabadon bocsátottak között nem lesznek Szaddám Huszein (volt iraki diktátor) hívei, terroristák vagy olyan személyek, akinek kezéhez iraki vér tapad – hangsúlyozta a kormányfő, majd hozzátette: nem bocsáthatóak szabadon azok, akik nevéhez gyilkosságok vagy pokolgépes merényletek elkövetése fűződik”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik