Nagyvilág

Újabb orosz–ukrán gázválság jöhet

Az ukránok olyan lassan töltik fel a télre készülve gáztartalékaikat, hogy a nagy fogyasztási időszakban esetleg az oroszok zökkenőmentes nyugati gázszállítását sodorják veszélybe – véli a Gazprom orosz gázipari vállalat elnök-vezérigazgatója, Alekszej Miller.

Föld alatti gáztárolóikba olyan lassan töltik az ukránok a gázt, elegendő tartalékot képezendő a télre, hogy esetleg majd nem lesz kellő mennyiség a hirtelen megnövekvő európai igények kielégítésére a téli csúcsidőszakban. A tárolók feltöltése elemi feltétele, hogy folyamatos lehessen a gázszállítás Európának – közölte nyilatkozatában a Gazprom, kérve az ukrán Naftogaz céget, hogy intézkedjen a probléma megoldására. Utóbbi cég viszont közölte, hogy a Gazprom a ludas, mert visszautasította azt, hogy maga töltse fel saját gázával az ukrajnai tárolókat. Az ukrajnai tárolókban lévő gáz a folyamatos európai (és ukrajnai) szállítások záloga – tűnt ki a Gazprom nyilatkozatából.

Alekszej Miller kedden abbéli véleményét hangoztatta, hogy Európa számára nincs valódi alternatívája az orosz gáznak, az az európai gazdasági fejlődés egyik feltétele. Megjegyezte, hogy az orosz földgázt szállító gázvezetékrendszer a leggazdaságosabb és leghatékonyabb szállítási rendszer. Megerősítette, hogy a már (európai felhasználóival) megkötött szállítási megállapodásokat száz százalékban teljesíteni fogják. A 2010 utáni időszakra elérni tervezett termelési volument pedig ugyancsak teljesítik a gázmezők további fejlesztésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik