Nagyvilág

Haladékot kapott a Hamasz Izrael elismerésére

Meghosszabbította három nappal Mahmúd Abbász palesztin elnök a Hamasznak szabott és hétfő éjjel lejárt határidőt az Izrael kimondatlan elismerését tartalmazó kezdeményezés elfogadására.

A hét vége előtt Abbász elnök sajtóértekezleten jelenti be, hogy referendumot ír ki, s közli: a Hamasz kedvező válasza híján a folyamatot elindítja – mondta kedden Jászer Abed Rabbo, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának egyik vezetője.

Az államfőhöz közel álló politikus jelezte, hogy a végrehajtó bizottság elfogadta Abbász döntését, és most a Hamaszon a sor, hogy beleegyező választ adjon arra a nemzeti megegyezési tervezetre, amelyet izraeli börtönökben raboskodó palesztin vezetők fogalmaztak meg a palesztin területeken eluralkodott bizonytalan és feszült helyzet felszámolására. A dokumentum lényegében kilátásba helyezi Izrael létének elismerését.

A PFSZ vb kedd délelőtti ülésén döntött arról, hogy Abbászt támogatja a Hamasszal szemben, s úgy tartja, hogy a radikális palesztin szervezet most időt kapott arra, hogy felülvizsgálja korábbi álláspontját, és szelídítsen azon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik