Külföld

Solana kedden ismerteti a BT ajánlatát az iráni vezetéssel

admin
admin

2006. 06. 05. 14:14

Kedd reggel ismerteti az iráni vezetéssel Javier Solana, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt az ajánlatcsomagot, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt tagállama és Németország dolgozott ki - közölték teheráni hivatalos és diplomáciai források.

Az ajánlatcsomag jelentős előnyökkel kecsegtető gazdasági ösztönzőket kínál fel Iránnak, elsősorban a kereskedelem területén, ha beleegyezik abba, hogy lemond az urándúsításról. Ellenkező esetben a BT öt állandó tagja további lépéseket helyezett kilátásba a testületben az iszlám köztársasággal szemben.

Nyugati diplomáciai berkekben megerősítették a Solana hétfő esti érkezéséről iráni hivatalos forrásoktól származó hírt, és hozzátették, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kevesebb mint 24 órát fog eltölteni Teheránban.

Az egyik diplomata nem tartotta kizártnak, hogy Solana kedd délelőtt személyesen nyújtja át az ajánlatcsomagot Mahmúd Ahmadinezsád elnöknek. Értesülése szerint a találkozó pusztán protokolláris jellegű lesz, tárgyalásokra nem kerül sor. Az EU egyik magas rangú teheráni diplomatája ezzel szemben úgy tudja, hogy Solana Ali Laridzsánival, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyalóval fog találkozni, míg bécsi diplomáciai források szerint Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter fogadja majd az EU külpolitikai főképviselőjét.

Az iráni köztársasági elnök szombaton úgy nyilatkozott, hogy országa fontolóra veszi a nagyhatalmak ajánlatait és nem fog a kezdeményezésekről elhamarkodott ítéletet mondani, a javaslatcsomagban megfogalmazott legfőbb követelés, az urándúsítás leállítása azonban elfogadhatatlan és nem lehet tárgyalási téma.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.