Nagyvilág

Kacsa miatt indultak a londoni rajtaütések?

A Scotland Yard illetékeseiben hétfői londoni sajtóértesülés szerint most már kétségek merülnek fel annak a hírszerzési értesülésnek a minőségével kapcsolatban, amely múlt pénteken a tavalyi londoni merényletsorozat óta nem látott méretű terrorellenes rajtaütéshez vezetett.

A Scotland Yard és a biztonsági szolgálatok 300 embere péntek hajnalban hajtotta végre a fegyverhasználattal is járó akciót a kelet-londoni Forest Gate kerületben, egy népes bangladesi család lakta házban. A rajtaütés során egy 23 éves személyt meglőttek; őt kórházba szállították “nem életveszélyesnek” minősített sérülésekkel, és ott őrizetbe vették, majd a hétvégén átszállították egy rendőrőrsre. A sérült gyanúsított 20 éves testvérét a házban vették őrizetbe.

A külvilágtól elszigetelt ház átkutatása még hétfőn is tartott, de a rendőrség hivatalosan egyelőre nem közölte, hogy pontosan mit is keres. Egybehangzó sajtóinformációk szerint ugyanakkor a brit belső elhárítást (MI5) vegyi töltetű pokolgép igen rövid időn belüli felrobbantásának előkészületéről tájékoztatta egy informátora, és a megrohamozott házban ezt a szerkezetet próbálják felkutatni a védőöltözetben dolgozó rendőrök.

A hétfői The Guardian szerint azonban a terrorellenes szolgálatok illetékesei most már kezdik megkérdőjelezni, hogy a keresett vegyi pokolgép egyáltalán létezett-e valaha is. A legnagyobb baloldali brit napilap szerint “foszladozik a derűlátás” azzal kapcsolatban, hogy a nagyszabású rajtaütéshez vezető hírszerzési információ akár csak részben is helytálló volt. A lapnak egy név nélkül idézett illetékes azt mondta: lehet, hogy a szerkezet máshol van, de az is, hogy soha nem létezett.

A The Guardian szerint a rendőrség már fokozza az előkészületeket a helyi közösség indulatainak “kezelésére” arra az esetre, ha az akció indokául felhasznált hírszerzési értesülés hibásnak bizonyul.

A konzervatív The Daily Telegraphnak is azt mondta hétfőn idézett rendőrségi forrása, hogy ha az akciót indokló hírszerzés hibás volt, az nagyon kínos, de “mi lett volna az alternatíva: az, hogy nem mozdulunk?” A legnagyobb brit jobboldali lap szerint a biztonsági szolgálatokat aggasztja az a lehetőség, hogy a keresett vegyi pokolgépet már előbb elvitték a megrohamozott házból, és valamikor bevethetik.

Hétvégi brit sajtóértesülések szerint a gyanított vegyi töltet ciánt, vagy szárint tartalmazhat; ez utóbbi idegmérget használták a tokiói metróban 1995-ben elkövetett terrortámadás végrehajtói, 12 embert megölve és több mint ötezret megsebesítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik