Nagyvilág

Jobboldali kormány alakulhat Csehországban

Az eddigi jobboldali ellenzék vezetőjét, Mirek Topoláneket bízta meg kormányalakítási tárgyalások lebonyolításával Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

A hírt maga Klaus jelentette be hétfőn. “Meghívtam a győztes párt elnökét, Mirek Topoláneket, és felhatalmaztam, hogy folytasson tárgyalásokat a politikai színtéren egy új kormány megalakítására” – mondta Klaus újságíróknak.

“Szeretném, ha a választás utáni bizonytalan helyzet nem húzódna nagyon el, ezért még a nap folyamán összehívom az új képviselőház alakuló ülését” – mondta újságíróknak Klaus. Az új képviselőház megalakulása után az eddigi kormánynak be kell nyújtania lemondását.

“A megbízatást elfogadtam. Először a kereszténydemokrata néppárt, majd a zöldek képviselőivel tárgyalok” – jelentette ki Topolánek. Megismételte, hogy nem zárkózik el a szociáldemokratákkal való tárgyalások elől sem.

A két jobbközép kisebb párt – a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) és a Zöldek Pártja (SZ) – már jelezte, hogy kész tárgyalni a polgári demokratákkal, s részt venni egy jobbközép koalíció munkájában. Ennek a koalíciónak azonban egy mandátuma hiányzana a parlamenti többséghez.

Topolánek megjegyezte, hogy a jövő hét közepén beszámol az államfőnek tárgyalásai menetéről. A prágai sajtó azon állítását, hogy már kész kormányzati névjegyzékkel érkezett Klaushoz, nem kívánta kommentálni.

“A kormányalakítás a pártok dolga, államfőként ebbe a folyamatba csak rendkívüli esetben kapcsolódnék be” – mondta Klaus.

Mértékadó cseh lapok szerint elhúzódó, több hetes tárgyalásokra kell számítani, mert a három jobbközép pártnak együttesen csak 100 mandátuma van a 200 tagú képviselőházban, úgy, mint a szociáldemokratákból és kommunistákból álló baloldalnak. Általános a vélemény, hogy ebből a patthelyzetből a kiutat csak a polgári demokraták és a szociáldemokraták valamiféle megállapodása jelentheti. Ha ez nem sikerülne, akkor valószínűleg előre hozott választást kellene kiírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik