Nagyvilág

Horvátország elismeri Montenegró függetlenségét

Horvátország napokon belül, fenntartások nélkül elismeri a hajdani háborús ellenfél, Montenegró függetlenségét - jelentette be hétfőn a zágrábi kormány szóvivője.

Ratko Macek szerint a horvát kormány ugyanakkor még nem döntötte el, hogy a formális elismeréssel megvárja-e az Európai Unió hasonló lépését, vagy hamarabb megteszi-e azt. A gyors elismerést támogatja Stipe Mesic horvát elnök is, aki “a független Montenegró realitásának elfogadását” szorgalmazta hétfőn. Az államfő hivatkozott arra, hogy amikor 1999-ben Horvátország kihirdette a saját függetlenségét, maga is a “realitások elismerését” várta el másoktól.

Annak idején Szerbia szövetségeseként Montenegró is háborúban állt Horvátországgal, támogatta a horvátországi szerbek fegyveres lázadását. Dubrovnik dél-dalmáciai műemlékvárost montenegrói területről lőtték, s a város és környéke bombázásában montenegróiak százai vettek részt.

A háború 1995-ös befejeződése óta jelentősen javultak a horvát-montenegrói kapcsolatok, főleg annak nyomán, hogy a jelenleg a kormányfői tisztséget betöltő Milo Djukanovic még államfőként bocsánatot kért köztársasága háborús szerepéért.

A horvát kormányszóvivő szerint a független Montenegró elismerését Zágráb nem köti ahhoz a feltételhez, hogy Djukanovic bocsánatkérése után Podgorica újból, formálisan is kövesse meg Horvátországot a háborús bűncselekményekért vagy fizessen háborús jóvátételt, miként azt egyes horvát ellenzéki politikusok követelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik