Nagyvilág

Elfoglalta Szomália fővárosát egy iszlám katonai szervezet

Heteken át tartó heves harcok után a szomáliai főváros elfoglalásáról számolt be hétfőn egy iszlám milícia. A Mogadishu birtoklásáért vívott mostani összecsapások követelték az egyik legtöbb áldozatot a kelet-afrikai országban tizenöt éve tartó polgárháborúban.

Saríf Sejk Ahmed sejk, az Iszlám Törvényszékek Szövetsége nevű szervezet elnöke közölte, hogy fegyveres erőik visszavonulásra késztették az ellenséges hadurak világi szövetségét, amely megpróbálja megőrizni Szomália feletti ellenőrzését.

“Helyre akarjuk állítani a békét és a stabilitást Mogadishuban. Hajlandóak vagyunk találkozni és megbeszélést folytatni bárkivel és bármely csoporttal, szem előtt tartva a nép érdekét” – mondta Ahmed rádióüzenetében.

Az iszlám milíciák több jelentős előretörést is elkönyvelhettek az utóbbi napokban, falvakat hódítottak meg és az ellenséges katonai szövetség számos volt parancsnoka felcsapott zászlaik alá. Növekvő hatalmuk azonban felerősíti azokat a félelmeket, hogy az Afrika szarván elterülő ország az afganisztáni tálibok útját követve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kezére kerülhet.

A harcok legutóbb májusban kezdtek fellángolni, az összecsapásokban azóta több mint háromszázan vesztették életüket és 1700-an sebesültek meg. Az áldozatok többsége kereszttűzbe került fegyvertelen polgári személy volt.

Az iszlám fundamentalisták azzal vádolják ellenfeleiket, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bérencei, a világi hadurak szövetsége szerint viszont az iszlám milíciák az al-Kaidával állnak kapcsolatban.

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a világi hadurak szövetségét az Egyesült Államok támogatja, de washingtoni kormánytisztségviselők mostanáig sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandók ezeket a híreszteléseket.
Az Egyesült Államok nem hajtott végre közvetlen akciót Szomáliában azóta, hogy legutóbbi beavatkozása során, egy 1993-ban vívott csatában 18 katonája elesett.

Az elszegényedett, nyolcmilliós lakosságú Szomália 1991, Mohamed Sziad Barré diktátor hatalmának megdöntése óta vetélkedő hadurak hűbérbirtokként kezelt területeire oszlik. Az ENSZ által támogatott átmeneti kormány székhelye Baidoa városában van, de az ország nagy részén nem tudta elfogadtatni magát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve a világszervezet főtitkára, Kofi Annan nemrégiben tűzszünet megkötésére szólította fel a harcolókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik