Külföld

Energiaválsággal fenyegeti Irán a nyugatot

admin
admin

2006. 06. 04. 12:40

Szajed Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője vasárnap arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az amerikaiak valamilyen hibát követnek el Irán kapcsán, veszélybe sodorják az energiaellátást.

Szajed Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a televízióban tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az amerikaiak bármilyen “hibája” veszélybe sodorja az olajszállítmányokat a Perzsa-öbölből. Hamenei egyben megerősítette, hogy országa nem mond le a nukleáris fűtőanyag előállításáról.

“Iránt fenyegetik. Azt mondják, hogy ellenőrizni akarják az energiát a térségben” – közölte Hamenei az Egyesült Államokra utalva. “Ha egyetlen hibát is elkövetnek Irán kapcsán, az energiaellátás azonnal súlyos veszélybe kerül” – hangoztatta a legfőbb vallási vezető a televízió által közvetített beszédében. Hamenei arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem lesznek képesek biztosítani a Hormuzi-szoroson áthaladó valamennyi olajszállítmány biztonságát, ha szakításra kerül sor.

Teherán, amelyre nemzetközi nyomás nehezedik nukleáris programja beszüntetése érdekében, már több burkolt fenyegetést tett arra vonatkozóan, hogy megzavarja az olajszállítást a Perzsa-öbölből, ha támadás éri vagy szankciókkal sújtják.

Mahmúd Ahmadenizsád irán elnök szombaton közölte: Irán fontolóra veszi és nem sieti el a döntést a Biztonsági Tanács öt tagállama és Németország által felajánlott javaslatcsomagról, de továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy tárgyalásokba bocsátkozzon a békés célú nukleáris technológiához való jogáról. A javaslatokat, amelyek tartalmát még nem tették közzé, Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője nyújtja át személyesen az iráni vezetőknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.