Nagyvilág

A Djindjic-per koronatanújának meggyilkolásával üzent a maffia

Szerbiai bűnügyi szakértők szerint súlyos csapást jelent a szervezett bűnözés elleni harcra a Djindjic-per koronatanújának meggyilkolása, de a néhai miniszterelnök feltételezett gyilkosai ellen folyó bírósági eljárásra nem lesz hatással a brutális bűntény.

Maja Kovacevic-Tomic, a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság szóvivője más bűnügyi szakértőkkel egyetemben rámutatott arra: a vasárnap gyilkossággal a szerbiai alvilág azt üzente, hogy még mindig van hatalma. A történtek megingathatják szándékukban a szóba jöhető együttműködő tanúkat a jövőbeni peres eljárások során.

Zoran Vukojevic – alvilági nevén Vuk – szénné égett holttestét szombaton találták meg Belgrádnál, a Zágráb felé vezető autópálya mentén. A jelek szerint Vukojevicet elrabolták otthonából, megkínozták, meggyilkolták, majd felégették a tetemét. Néhány órával korábban Belgrádban megtalálták a zimonyi klán egyik körözött tagjának, Zoran Povicnak a holttestét. A két bűntény összefüggésben van egymással, mivel Povic zsebében voltak Vukojevic személyi okmányai.

Vukojevic rendőr volt, később a zimonyi klán alapítójának, Dusan Spasojevic Siptarnak lett a testőre. A három “együttműködő tanú” közül ő volt a legfontosabb a Zoran Djindjic szerbiai miniszterelnök feltételezett gyilkosai ellen folyó perben, illetve a zimonyi klán által elkövetett más bűntények miatt zajló bírósági eljárásban is. Mindkét bírósági eljárás során Vukojevic részletesen beszámolt a zimonyi klán működéséről, bűntényeiről, a Djindjic-gyilkosság előkészületeiről és végrehajtásáról.

Szakértők szerint a két és fél éve tartó, lassan a vége felé közeledő Djindjic-perre nem lesz befolyással Vukojevic meggyilkolása, mivel a tanú már mindent elmondott, amit tudott. Vallomása akkor is felhasználható ítélethozatalkor, ha a vádlottak némelyike netán utólag megkérdőjelezi állításainak hitelességét.

Dragan Jocic szerbiai belügyminiszter vasárnap az RTS állami tévének nyilatkozva arról beszélt, hogy a Vukojevic ellen merénylet “leszámolás volt egyazon bűncsoport tagjai között”. Rámutatott arra, hogy a tanúk védelméről szóló törvény értelmében az együttműködő tanú választhat, hogy kíván-e igénybe venni rendőri védelmet vagy sem. Vukojevic az év elején elutasította a részvételt a tanúvédelmi programban, önmaga kívánt gondoskodni saját biztonságról. Jocic szerint a történtek után a rendőrség megerősítette azoknak a tanúknak a védelmét, akik Vukojevichez hasonlóan elutasították a rendőrség szolgálatait. Egyes bűnügyi szakértők viszont azt mondják, hogy rossz a tanúvédelmi törvény, mert a Vukojevichez hasonló fontos tanúkat akkor is oltalmazni kell, ha ők ezt nem akarják. Nem elégszik meg a belügyminiszter magyarázkodásával a Boris Tadic köztársasági elnök vezette Demokrata Párt sem, amely követelte vasárnap a belügyminiszter haladéktalan menesztését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik