Nagyvilág

Ciántámadásra készültek Londonban?

Nem egybehangzó vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint ciánnal, vagy a Tokióban bevetetthez hasonló idegméreggel, szárinnal terveztek terrortámadást Londonban a hét végén elfogott gyanúsítottak, akiknek egyike lőtt sebet kapott az akcióban.

Ok nélkül lőttek?

Vasárnapra az is bizonytalanná vált, hogy a péntek hajnali akcióban meglőtt gyanúsított miképp szerezte sérülését. A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap kormányforrásokat idéző értesülése szerint a lövés akkor dördült el, amikor az egyik gyanúsított megpróbált elragadni egy pisztolyt a házba betörő rendőröktől, és a dulakodás során elsülő fegyver a házban lévő másik gyanúsítottat találta el. Az őrizetbe vettek ügyvédje azonban azt mondta a sajtónak: a sérültre a rendőrök lőttek rá, figyelmeztetés nélkül, amikor a zajra előjött szobájából.

A Scotland Yard még péntek hajnalban a tavaly nyári londoni merényletek óta nem látott méretű, fegyverhasználattal járó terrorellenes akciót hajtott végre a kelet-londoni Forest Gate kerületben, egy népes bangladesi család lakta házban. A rajtaütés során egy 23 éves személyt meglőttek.”Nem életveszélyesnek” minősített sérüléseivel kórházba szállították, és ott később őrizetbe vették. A sérült gyanúsított 20 éves testvérét a házban vették őrizetbe.

A külvilágtól elszigetelt ház átkutatása még vasárnap is tartott, de a rendőrség hivatalosan egyelőre nem közölte, hogy pontosan mit is keres.

Egyes értesülések ciánra utalnak

A The Sunday Times azonban Scotland Yard-forrásokra hivatkozva vasárnap azt írta: a brit belső elhárítást (MI5) arról tájékoztatta informátora – az őrizetbe vettek ismerőse -, hogy hallotta, amint a gyanúsítottak robbanószerrel megrakott ruhadarabok elkészítéséről beszéltek. Az információ feldolgozása során a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy az így elkészítendő pokolgép ciánt is tartalmazna, amely robbanás esetén nagy területet beborító mérgező felhőt alkotna – áll a vezető vasárnapi brit lapban.

A The Sunday Times forrásai szerint a fenyegetést olyan súlyosságúnak minősítették, hogy Eliza Manningham-Buller, az MI5 vezérigazgatója személyesen tájékoztatta arról Tony Blair miniszterelnököt és John Reid belügyminisztert: “jó hírszerzési értesülések szerint” a gyanúsítottak vegyi robbanószert készítenek elő. A lap szerint a ciánról szóló hírszerzési értesülés magyarázza, hogy az akció során miért voltak jelen a közegészségügyi szolgálat emberei. A rajtaütést végrehajtó rendőrök közül is többen oxigénmaszkban és vegyvédelmi öltözékben voltak.

A The Times előző napi, szombati száma azt írta: a biztonsági egységek vezetőit “mélységes aggodalommal” tölti el, hogy a keresett, vegyi töltettel megrakott mellénynek egyelőre nem lelték nyomát az általuk vegyi pokolgépgyárnak tartott házban.

Ideggázról is szólnak a hírek

The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap értesülései szerint ugyanakkor terroristák ideggázzal, valószínűleg szárinnal terveztek támadást London ellen. Ezzel az idegméreggel követték el a tokiói metróban 1995-ben végrehajtott merényletet is, amelyben tizenketten meghaltak, több mint ötezren megsérültek.

A brit lap magas rangú biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta: a hatóságok gyanúja szerint a terroristák a tavalyi július 7-ei londoni merényletsorozat évfordulóján, “vagy ahhoz közeli időpontban” végrehajtandó újabb támadásra dolgoztak ki terveket. A tavalyi öngyilkos robbantásokban, amelyeket három metrószerelvényen és egy városi buszon hajtottak végre, a négy merénylőn kívül 52-en haltak meg, és több mint hétszázan megsérültek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik