Nagyvilág

Zarkávi új videoüzenetében a síiták ellen fordult

A szunniták nem köthetnek békét a síitákkal – üzente Abu Muszab al Zarkávi legújabb videoüzenetében. Az al-Kaida iraki csoportjának vezetője a többségében síita Iránt azzal vádolta meg, hogy összejátszik az Egyesült Államokkal Irak és Afganisztán ellen.

A csütörtökön egy, az iraki felkelők által gyakran használt iszlámista internetes honlapon közzétett, háromrészes, összesen négyórás felvételen a szónok arra figyelmeztette a szunnitákat: ne higgyenek a felekezeti villongások beszüntetését és a nemzeti egység megteremtését sürgető felhívásoknak, melyek célja az, hogy megadásra bírja őket. Az új iraki egységkormány a múlt hónapban az erőszak megfékezésére és az ország felekezeti sebeinek begyógyítására szólított fel.

A szónok, akinek hangja emlékeztetett Zarkáviéra, azzal vádolta meg a síita csoportokat és a kormányerőket, hogy felelősek a szunniták és szent helyeik ellen végrehajtott számos támadásért. Bírálta a libanoni síita Hezbollah gerillacsoportot is, és azt állította, hogy a többségében síita Irán segítette az Egyesült Államokat Afganisztánban, és Irak ügyében is kapcsolatban áll Washingtonnal. Az új iraki kormányfő májusban azt ígérte, hogy még az év végéig megfékezik a vallási összecsapásokat, de a szunnita vezérek ellenállása miatt ez egyelőre nem sikerült.

Zarkávi legutóbb áprilisban fordult videoüzenetben híveihez, amikor az új, síita vezetésű, a kurd és szunnita kisebbség képviselőit is magában foglaló iraki kormányt becsmérelte. Azt állította, hogy a kormány Washingtonnak akar segíteni kiutat találni szorult helyzetéből. A legújabb üzenet hitelességét eddig nem lehetett megerősíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik