Nagyvilág

Londoni elemzők szerint háború lesz Iránban

Londoni elemzők szerint továbbra is korlátozott az iráni atomválság békés megoldásának esélye, sőt, a héten tett amerikai feltételes tárgyalási javaslat is a katonai megoldás felé mutat.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci helyzetjelentéseket közlő háza pénteken kiadott – még az előző napi bécsi hathatalmi értekezlet előtt összeállított – legújabb jelentésében azt írta: a Teheránnak tett minapi közvetlen, de feltételes amerikai tárgyalási ajánlatot a piac és az elemzők hajlamosak voltak úgy értelmezni, hogy azáltal közelebb került valamilyen “jóindulatú” megoldás, és ez rövid távon olajárgyengülést okozott. A londoni befektetési ház szakértői szerint azonban az amerikai javaslat inkább a lehetséges opciók listájának további szűkítését és az események felgyorsulását jelenti, és nem “a jég megtörésének előjele”.

A Barclays Capital szerint az amerikai ajánlat “szinte kényszerlépés” volt, annak érdekében, hogy az Egyesült Államok fenntartson valamilyen mértékű kínai és orosz támogatást. Mindazonáltal, ha Irán nem hátrál meg “igen gyorsan” az urániumdúsítás ügyében – és egy ilyen visszakozás a cég elemzői szerint “valószínűtlen” -, akkor az amerikai tárgyalási javaslat nem több mint egy “újabb kocka kipipálása azon a listán”, amelynek végén a katonai megoldás áll.

A jelentés szerint a befektetési ház továbbra is kétli, hogy az iráni atomügyben elérhető távolságra van valamely tartós és általánosan elfogadható megoldás, és ezért szerinte az iráni válság a következő egy évben jelentős felfelé ható olajpiaci árkockázat marad.

A Barclays Capital nem az egyedüli olyan cég a londoni elemzői közösségben, amely az iráni atomválság katonai megoldását valószínűsíti. Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetői banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző cége, a The Economist folyóirat kiadójának társintézménye – e hét elején Londonban közzétett globális előrejelzésében szintén a komoly világgazdasági kockázatok között említette az iráni helyzetet. A londoni elemző ház szakértői a jelentésben 35 százalékos valószínűséget adtak annak, hogy az iráni atomprogram feletti vita amerikai, vagy kisebb eséllyel izraeli katonai akcióba torkollik, és erre az esetre az EIU – legalábbis rövid távra – 100 dolláros hordónkénti olajárat jósolt. A cég emellett az addigi 60 dollárról meredeken, 70 dollárra emelte az irányadó Brent olajfélére adott idei átlagos árelőjelzését.

A londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ katonai-biztonsági helyzetéről múlt hét közepén kiadott átfogó idei jelentés (Military Balance 2006) szerint Irán 2010-re lehet képes az egy atomtöltethez elegendő, 20-25 kilogrammnyi magasan dúsított uránium előállítására. A jelentés szerzői megjegyezték ugyanakkor, hogy “az ismeretlenek számát tekintve a 2009-re, vagy akár a 2008-ra vonatkozó más előrejelzések is a hibahatáron belül lehetnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik