Nagyvilág

Krímen Juscsenko távozását követelik

Viktor Juscsenko ukrán elnök távozását követelő aláírásgyűjtési akcióba kezdtek egy NATO-ellenes nagygyűlés szervezői a krími Feodoszijában, ahol napok óta tart a tiltakozás egy amerikai katonai szállítóhajó kikötése miatt.

Leonyid Hracs, a Krími Kommunista Párt első titkára, az ukrán parlament képviselője a nagygyűlésen azt mondta: “Az amerikaiak gátlástalanul viselkednek az egész földgolyón, most eljutottak a Krímig és Ukrajnáig is.” “Ukrajna érdekeit elárulva, Juscsenko és Timosenko (Viktor Juscsenko államfő és Julija Timosenko volt kormányfő) megpróbálják június 7-én átverni a parlamenten az amerikai megszállóknak krími tartózkodásáról szóló törvényt, a népnek pedig meg kell védelmeznie a szláv egységet” – tette hozzá.

Hracs szerint “az amerikaiak meg akarják szállni a Krím félszigetet és torkon akarják ragadni Oroszországot”.

A NATO-elleni tiltakozások hat napja kezdődtek a krími kikötővárosban, ahol szombaton az Advantage amerikai katonai szállítóhajó szállítmányt rakodott ki. A város lakói őrséget állítottak fel a kikötőben és nem engedik továbbszállítani a fegyvereket és felszerelést, amelyet az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az egyik krími támaszponton tartandó Sea Breeze 2006 (Tengeri Szellő) hadgyakorlathoz hoztak. A tüntetők viszont azt hiszik, hogy a Pentagon támaszpontot készül létesíteni a félszigeten.

Nyina Karpacsova, az ukrán parlament emberi jogi megbízottja, az ellenzéki Régiók Pártja képviselője a NATO-egység krími tartózkodását úgy értékelte, mint kísérletet az ország szuverenitásának és nemzetbiztonságának megsértésére.

A külföldi államok fegyveres erőinek ukrán területen való tartózkodására vonatkozó törvény értelmében ugyanis a külföldi csapatok Ukrajnába lépését engedélyező elnöki döntést a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A vonatkozó törvénytervezetet háromszor nyújtották be még az előző törvényhozásban, amely azt mindhárom alkalommal elutasította.

Anatolij Hricenko ukrán védelmi miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy az új legfelsőbb tanács június 7-i első ülésén elfogadják a törvényt. Mint mondta, a létrehozandó kormánykoalíció vezetői erről már megállapodtak. A atlanti szövetséghez való csatlakozást a szocialisták is ellenzik.

Olekszandr Moroz, az Ukrán Szocialista Párt vezetője, aki Timosenko mellett Juscsenko mellett állt a 2004. évi “narancsszínű forradalomban”, közölte: a koalíciós megállapodást az Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatos álláspont függvényében írja alá.

A védelmi tárca csütörtökön engedélyezte a NATO egyik tengerészgyalogosokat szállító repülőgépe számára a leszállást a krími Szimferopol repülőterén, ahol mintegy kétszáz tiltakozó máris őrséget áll. A krímiek tiltakozásához donyeckiek, dnyipropetrovszkiak, mikolajiviak, odesszaiak és zaporizzsjaiak is csatlakoztak. A dél-ukrajnai önkormányzatok egymás után nyilvánítják városukat “NATO-mentes területté”. Ilyen döntés hozott eddig Feodoszija és Mikolajiv, valamint a krími Lenini járás, ahol a NATO-egységek részvételével tartandó hadgyakorlatot tartják. A Krímben, ahol az orosz fekete-tengeri flotta állomásozik, különösen nagy a NATO-val szembeni ellenérzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik