Külföld

Kostunica nem gratulál Montenegrónak

admin
admin

2006. 06. 02. 07:46

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök „nyugtázza” a népszavazás eredményét, de nem hajlandó gratulálni a montenegrói kormányerőknek a függetlenségi népszavazáson aratott győzelmükhöz.

Kostunica csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, amelyen első ízben beszélt a május 21-i montenegrói népszavazásról, de kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy hajlandó-e elismerni a népszavazás hivatalos végeredményét és gratulálni a podgoricai vezetőknek. Annyit mondott újságírói kérdésre válaszolva, hogy “a kormány nyugtázza” a referendum eredményét, és nem kívánja kommentálni a népszavazási bizottság elnökének, Frantisek Lipkának erről szóló döntését.

Brüsszel, Európa szinte összes országa, minden szomszédos állam vezetője már két-három nappal a május 21-i népszavazás után, az előzetes eredmények ismeretében gratulált a függetlenségpárti podgoricai vezetésnek a népszavazáson elért sikerhez, csak a szerbiai kormányfő zárkózik el ettől. Emiatt Belgrádban egyre sokasodnak a Kostunicának címzett bírálatok, ugyanis Boris Tadic szerb elnök már az előzetes eredményeket is elfogadta, szombaton pedig el is utazott Podgoricába, ahol különleges kapcsolatok megteremtését javasolta.

Kostunica azon a véleményen van, hogy “egy állam létezhet elismerés nélkül is”, a diplomáciai kapcsolatokat pedig különféle módon meg lehet teremteni. “A köztársasági elnök látogatásával is, és jegyzékkel is, de ez kevésbé fontos a fennálló problémáknál. Minden más manifesztáció és nem a lényeg” – mondta Kostunica, aki szerint kormánya intézkedéscsomagot készít, Szerbia státusának meghatározására, mert a köztársaság átveszi az államközösség nemzetközi jogalanyiságát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.