Nagyvilág

Fej-fej mellett haladnak a jelöltek Csehországban

Szoros eredmény várható a ma kezdődött kétnapos csehországi parlamenti választásokon, ahol a két legesélyesebb jelölt támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint közel azonos, és várhatóan többszörös koalíciót igénylő kormány alakul majd.

Nagy a tét


A csehországi fogadóirodákban a polgárok szombat délutánig fogadhatnak a parlamenti voksolás végeredményére ugyanúgy, mint például a labdarúgó meccsekre. A bookmakereknél az idén igen szoros befutó várható, de a jobboldali polgári demokratikus párt esélyei egy picit jobbak. Aki rájuk tesz, győzelem esetén egy koronára 1,50-et kaphat. A szociáldemokraták győzelme 2,30-at hozhat. (Magyar Rádió)

A parlament alsóházának 200 képviselői mandátumáért 24 párt és mozgalom mintegy 5000 jelöltje versenyez. A választási helységek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. A választás eredménye csak szombaton az esti órákban várható. A mintegy nyolcmillió cseh választónak nagyjából a 60 százalékát várják az urnákhoz, ami hasonló lenne a 2002-es választások részvételi arányához.

Helyi megfigyelők szerint az idei csehországi képviselőházi választás teljes mértékben kétesélyes, mert a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt, illetve az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint nagyon kiegyenlített, s egyaránt 30 százalék körül mozog.


Érdekcsoportok alakulnak


A két nagy párton kívül még Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak, valamint a Zöldek Pártjának van esélye átlépni a képviselőházba való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A többi párt eddig mért népszerűsége jóval e küszöb alatt maradt.

Általános a vélemény, hogy az eredmény nagyon szoros lesz, s a következő időszakban is koalíciós kormányzásra van kilátás. A Jirí Paroubek vezette szociáldemokratáknak ebből a szempontból a kommunisták, míg a Miroslav Topolánek által vezetett polgári demokratáknak a kereszténydemokraták, s részben a zöldek nagyobb arányú térnyerése kedvezne.


Durva kampány

A vezető politikusok többsége – Václav Klaus államfő, Jirí Paroubek kormányfő, Miroslav Topolánek, ellenzéki kormányfőjelölt, valamint Václav Havel exállamfő – jelezte, hogy már pénteken délután leadják voksukat. Klaus előre bejelentette, hogy a polgári demokratákra fog szavazni, míg Havel a zöldeket kívánja támogatni.

A választási kampány utolsó szakasza igen durva és kemény volt, miután egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő és a polgári demokraták a hét elején nyíltan az alvilággal való paktálással vádolták meg a kormányzó szociáldemokraták vezetését.

Pénteken nyilvánosságra került titkosrendőrségi dokumentumok szerint pedig Paroubeket pedofíliát is elkövetett. A gyanúsítás miatt a kormányfő feljelentést tett Jan Kubice, a rendőrség korrupcióellenes hivatalának parancsnoka ellen. Paroubek és pártja a vádakat elutasították, s az egész ügyet piszkos lejárató kampánynak minősítették. Egyelőre nehéz megítélni, milyen hatása lesz a botrányoknak a választásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik