Nagyvilág

Emlékművet emeltek a hejcei áldozatoknak

Két és fél méteres gránittömbből faragott obeliszk emlékeztet péntektől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen a 2006. január 19-én lezuhant szlovák katonai repülőgép 42 áldozatára.

Az emlékművet a szlovák honvédelmi miniszter és a terület erdőségét kezelő Északerdő ZRt. vezérigazgatója leplezte le.

A KFOR koszovói missziójából hazatérő 42 szlovák katona békefenntartó küldetését teljesítette, de nem adatott meg nekik, hogy hazatérjenek – mondta beszédében Martin Fedor szlovák honvédelmi miniszter, szavait a zuhogó esőben az áldozatok hozzátartozóinak zokogása kísérte.

A lezuhant repülőgép által letarolt, derékbatört és megperzselődött fák által körbeölelt emlékműnél a miniszter szólt arról is, hogy bár a szerencsétlenség napjától 134 nap telt el, ám még most sem egyszerű itt állni anélkül, hogy “szívünk fájdalmát ne éreznénk át”.

Az erdészek hagyománya, hogy azon a helyen az erdőben, ahol az emberi élet véget ért, emlékkővel adóznak emlékének, itt és most is ez történt – mondta Martin Fedor, hozzátéve: a jövőben ez az obeliszk látogatott kegyeleti hely lesz, amely emlékeztet a bátor szlovák katonák helytállására és a katasztrófára egyaránt.

Az obeliszken – amelyet Martin Fedor és Cserép János, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója leplezett le – elhelyezett bronz emléktáblán magyar, szlovák és angol nyelven a következő szöveg olvasható: “Ezen a helyen 2006. január 19 repülőszerencsétlenség következtében életét vesztette 42 szlovák katona, a koszovói KFOR békefenntartó misszióból hazatérve. Béke poraikra!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik