Nagyvilág

Visszatartja az USA a szerbeknek szánt segélyeit

Befagyasztotta az Egyesült Államok a Szerbiának szánt 7 millió dolláros segélyét, hogy nagyobb erőfeszítésekre kényszerítse Belgrádot a háborús bűnökkel vádolt személyek felkutatása érdekében.

A kormányzati segély befagyasztását az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelentette be szerdán Washingtonban. Sean McCormack elmondta: a döntésben az amerikai kormányzat amiatti türelmetlensége nyilvánul meg, hogy Szerbia keveset tett a háborús bűnökkel vádolt személyeknek – köztük a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által népirtással vádolt Ratko Mladicnak, a boszniai szerbek volt katonai parancsnokának – az elfogására.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy évvel ezelőtt még úgy ítélte meg, hogy Belgrád együttműködik az NT-vel, az azóta eltelt időben azonban Szerbia vajmi kevés érdemi együttműködést tanúsított a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező törvényszékkel – fűzte hozzá a szóvivő.

A kormányzati segély befagyasztása ellenére az Egyesült Államok humanitárius segélyt továbbra is nyújt majd Szerbiának és támogatja a balkáni ország demokratizálódását szolgáló programokat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik