Külföld

Több mint 6000 halott Indonéziában

admin
admin

2006. 06. 01. 07:17

Az indonéz szociális minisztérium szerdán közölt legújabb adatai szerint 6234 halottja és legkevesebb 30 ezer sérültje van az indonéziai Jáva szigetének déli részén szombat reggel történt földrengésnek.

A katasztrófa nyomán több mint 135 ezer ház dőlt romba. Hírek szerint a mintegy 647 ezer, hajlék nélkül maradt ember közül sokhoz nem jut el vagy nem elég gyorsan a segély és az egészségügyi ellátás, nők és gyermekek ezrei kéregetnek pénzt az utak mentén állva, hogy élelmet vehessenek. Az indonéz hadsereg helikoptereit is bevetették szerdán a földrengés sújtotta területek megsegítésére.

A haditengerészet és a légierő helikopterei Jáva szigetének olyan részeire indultak, amelynek egyes elszigetelt falvaihoz Bantul és Gunung Kidul körzetében a katasztrófa óta eltelt négy napban még nem jutottak el sem mentőegységek, sem segélyszállítmányok.

Megérkezett Jakartába a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Főnix Speciális Mentők orvoscsoportja, amely a földrengés sújtotta Jáva szigetén vesz részt a természeti katasztrófa áldozatainak ellátásában. Dr. Késmárki András, az orvoscsoport vezetője szerda délután telefonon elmondta az MTI-nek, hogy magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdik meg a munkát Yogyakarta térségében. Részt vesznek az alapellátás biztosításában a területen, a földrengés sérültjeinek alapfokú sebészeti, illetve belgyógyászati ellátásában, esetleg a sebből történt fertőzések vagy tüdőgyulladások gyógyításában antibiotikumos beavatkozással, illetve egyéb fertőzések kivédésében.

A földrengés sújtotta területeken dolgozó humanitárius szervezeteknek egyik legfontosabb teendője az ivóvíz biztosítása a lakosságnak – jelentette ki az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője. John Budd szerint a ivóvízellátás azért is sürgős, mert az emberek legyengültek a sebesülésektől, a lelki traumáktól, és ezáltal érzékenyebbek lettek a betegségekre. Az UNICEF eddig 45 vizes tartálykocsit indított a térségbe.

Közben továbbra is nagy mennyiségű lávát és izzó hamut lövell ki a szombati földrengés epicentrumától 70 kilométerre fekvő Merapi vulkán. A yogyakartai vulkanológiai ügynökség szerint szerdán a tűzhányóból mintegy 700 méter magasan emelkedett ki a füstfelhő. A 2900 méter magas Merapi az elmúlt hetekben nyugtalanító aktivitást mutatott, majd viszonylag lecsillapodott, de a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés láthatóan újra “felébresztette”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.