Külföld

Ügynöklistán egy szlovákiai magyar képviselő

admin
admin

2006. 06. 01. 13:56

Alig több mint két héttel az előrehozott szlovákiai választás előtt az SME című szlovák napilap közzétette, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) jelölőlistájának 21. helyén szereplő Jakab Elemér a hírhedt, egykori csehszlovák államrendőrség (StB) úgynevezett ügynöklistáján szerepel.

A szlovák lap a Nemzeti Emlékezet Hivatalának (ÚPN) internetes honlapján közzétett névjegyzékből kiemelte Jakab Elemér nevét, aki a lista tanúsága szerint az StB „bizalmasaként” van bejegyezve. A lap emlékeztetett arra, hogy az MKP jóval a választások előtt nyilvánosan elkötelezte magát: a választásokon nem indít úgynökmúlttal terhelt személyeket.

Az érintett mindkét lapnak elmondta: az MKP elnöksége és választmánya előtt sem titok, hogy a neve a listán szerepel, de nem a súlyosabbik, az StB-vel tudatosan együttműködő ügynökök, a rezidensek, az informátorok, és nem is a konspirációs célokra fenntartott ügynöklakások bérlőinek állományában, hanem a „bizalmiak” között.

Lejáratás állhat a háttérben

Jakab nyilvánvalónak gondolja, hogy nevének előrángatása mögött a lejáratás szándéka áll. Szavai szerint a listán „egyébként a legtöbb szlovákiai magyar szerepelt valamilyen kategóriában: aki tett valamit a magyarságért, megfigyelték, nyilvántartásba vették. Ennek felhánytorgatása a kampány része.” Azt is elmondta, hogy nyilván azért jegyezte őt be valamelyik tartótiszt, mert annak idején sok magyarországi előadóművészt hívott meg a Csemadok szlovákiai rendezvényeire anélkül, hogy az ekkor ehhez még szigorúan szükséges hatósági engedélyért folyamodott volna.

Az Új Szónak nyilatkozva Jakab kijelentette, hogy annak idején a koránál fogva sem lehetett volna ügynök, hiszen a bejegyzés évében mindössze 19 éves volt, s mert az úgynevezett bizalmiak egyébként sem marasztalhatók el tevőleges együttműködés okán, azért az ÚPN már régebben ki is állította számára az arról szóló bizonylatot, hogy a személyét érintően „semmilyen terhelő bizonyíték nem létezik”.

Jakab Elemért, aki egy Kassa környéki falu polgármestere és az MKP kassai kerületi tanácsának elnöke is egyben, Bugár Béla, az MKP elnöke is védelmébe vette, és azt nyilatkozta, hogy a párt a most felmelegített ügy részleteinek ismeretében adott helyet Jakab Elemérnek a jelölőlistáján, miután a mérlegelés során nem találtak semmi terhelőt, ami ennek útját állhatta volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.