Nagyvilág

Kaotikus állapotok Irakban

A felekezetközi feszültségek és a fokozódó erőszakcselekmények lecsillapítására szerdán Bászrába érkezett az iraki miniszterelnök, miközben Bagdad utcáin újabb negyvenkét meggyilkolt ember holttestét találták meg az utóbbi 24 órában.


Civilek meggyilkolását próbálták eltussolni

A Fehér Ház legalább három tengerészgyalogos ellen emelhet vádat gyilkosság miatt, a Time magazin által közölt tényfeltáró riport alapján. A hetilap szerint amerikai tengerészgyalogosok tavaly novemberben indok nélkül mészároltak le 24 civilt, köztük nyolc nőt és két gyermeket egy bombatámadás után Hadita városában. A tengerészgyalogosok merénylet áldozataiként tüntették fel a lemészárolt iraki civileket, az eset eltussolásában elöljáróik is segítettek. Az ügyben indított vizsgálat eredményeit nyilvánosságra fogják hozni – közölte a Fehér Ház szóvivője, majd hozzátette, hogy az amerikai elnöknek nem volt tudomása a civilek állítólagos meggyilkolásáról, és először egy újságírótól értesült az esetről. A brutális gyilkosság akár az Abu Ghraib börtönben történt kínzásoknál is nagyobb botrányhoz vezethet – írja a BBC.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök bagdadi látogatásáról úgy nyilatkozott, hogy látogatása alatt megpróbálja áthidalni az ellentéteket, és igyekszik megoldást találni „a legutóbbi bászrai események” okozta problémákra. Az iraki fővárostól bő félezer kilométerre délre fekvő nagyvárosban rendkívüli állapotot jelentettek be, mely egy hónapig marad érvényben.


Reméljük, a biztonsági erők egy hónapos mozgósításával véget tudunk vetni a válságnak, mely megrengette a település biztonsági helyzetét – mondta az iraki tévében Núri al-Máliki. Iraki kormányzati források szerint a következő egy hónapban a biztonsági erők éjjel-nappal Bászra utcáin lesznek, s nemcsak járőrőznek, hanem razziákat is tartanak majd.


Sorozatos gyilkosságok


A múlt héten egy bászrai szunnita mecset imámjának meggyilkolása váltott ki óriási felháborodást a szunnita közösségben. A síita miniszterelnök előző nap egy interjúban kifejtette, hogy a bászrai eseményeknek számos dimenziója van: törzsi ellentétek feszülnek egymásnak a városban, ahol ezzel egyidejűleg felfegyverkezett szervezett bűnözői bandák garázdálkodnak, és Iránból beszivárgó külföldiek igyekeznek zavart kelteni, tekintettel arra, hogy Bászra az iraki kőolajipar „ütőere”.

A helyzetet időnként bonyolítja az ott állomásozó brit katonák viselkedése is – mondta Máliki, de részletekbe nem bocsátkozott. A Perzsa-öböl mentén fekvő, stratégiai jelentőségű Bászrában mintegy 8000 brit katona állomásozik.

Felekezeti harcok

Elemzők szerint a második legnagyobb iraki városban tapasztalható feszültségek részben a radikális síita hitszónok, Muktada asz-Szadr növekvő befolyására vezethetők vissza, de indulatokat szított a News of the World című londoni újság egyik februári cikke is, amelyben videofelvétel alapján készült képeket tett közzé a 2004-es amárai felkelés idején iraki civileket verő brit katonákról.


A síitákat feldühítette az Egyesült Államok politikájában a szunnita Zalmay Khalilzad amerikai nagykövet megérkezése óta észlelt fordulat is. Khalilzad bírálta a síiták vezette bagdadi belügyminisztériumot az emberi jogok megsértése miatt, és számos kezdeményező lépést tett a szunnita lázadók felé abban a reményben, hogy sikerül rábírnia őket a fegyverletételre.


Bagdadban is tombol az erőszak


Az új kormány ígérete ellenére egyelőre a fővárosban sem sikerült megfékezni az erőszakot. Negyvenkét holttestre bukkantak az utóbbi 24 órában Bagdadban, az áldozatok nagy részét megkötözték, megkínozták és agyonlőtték – közölték szerdán rendőrségi források. Tizenkét tetemet egy helyen találtak meg Baladíjat kerületben, nyolc holttestet pedig a szomszédos negyedben, Szadrvárosban.

Az amerikai hadsereg szerdán közleményben jelentette be, hogy újabb embert vesztett az arab országban. A katona életét előző este Bagdad délkeleti részén oltotta ki egy házilagos készítésű pokolgép. Halálával 2471-re emelkedett az invázió kezdete, 2003 márciusa óta Irakban meghalt amerikai katonák száma a Pentagon által közzétett adatok összesítése alapján.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik