Nagyvilág

Hóval búcsúzott a tavasz

Hóval és esővel búcsúzik Svájctól a május: Észak-Bajorország fehérbe öltözött, Ausztriában a közlekedést akadályozta a hó, Lengyelország keleti részén és Észak-Olaszországban pedig nulla fok alá csökkent a hőmérséklet.

Hó hullott a szerdára virradó éjszakán a szlovákiai Magas-Tátrában, ami ugyan nem példátlan, de igen ritka ebben az évszakban. A 2000 méteres magasság feletti részeken 15 centiméteres a hótakaró, egyes magasan fekvő medencékben vastagsága eléri a 35 centimétert is. A tátrai hegyimentők figyelmeztetést adtak ki a kirándulóknak, hogy az időjárási viszonyok nem kedvezőek a túrázáshoz. Szerda reggel és délelőtt sűrű köd és vastag felhőtakaró lebegett a Magas-Tátra felett, az alacsonyabb részeken zuhogott az eső. A legmagasabb Tátra-csúcsokon –7 fokot mértek, a hegyvidék más részein –4 és +3 fok között ingadozott a hőmérséklet.


Vacognak Olaszország északi Veneto tartományának lakói is. Egyes hegyi településeken nulla fok alá szállt a hőmérséklet: Asiagóban és Arabbában –4, Sappadában –2 fokot mértek az éjszaka. A nevezetes dél-tiroli üdülőhelyen, Cortina d’Ampezzóban is csak fél fokkal emelkedett a hőmérséklet a fagypont fölé. Az alpesi lejtőn fekvő Bellunóban 2, Veronában 4, Padovában, Vicenzában és Trevisóban öt fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Az ilyenkor szokásos hőmérsékletek átlagánál mintegy tíz fokkal kevesebb van jelenleg a térségben. Helyi meteorológusok szerint a tartomány alföldi városaiban 15 éve nem mértek olyan alacsony hőmérsékleti értékeket május végén, mint most.


Évtizedek óta nem volt ilyen hideg


Svájcban a havazás miatt le kellett zárni két alpesi hágót – a Bern és Wallis/Valais kanton közti Grimselt, illetve a Wallis/Valais és Ticino kanton közti Nufenenpasst (Passo della Novenát). A mélyebben fekvő részekre vasárnap óta nagy mennyiségű eső zúdult le, olyannyira, hogy Bernben árvízi készültséget rendeltek el hétfőn este az Aare vízszintjének megemelkedése miatt.

Németországban is télies az időjárás május utolsó napjaiban: kedden a Majnától délre eső országrészben szinte mindenütt esett az eső reggel, a 800 méternél magasabban fekvő térségekben pedig kiadósan havazott. Mint az ARD televízió reggeli hírműsorában látni lehetett, a télies csapadék meg is maradt, fehér díszbe öltöztetve a tájat Bajorország északi részén. A német meteorológiai szolgálat közölte, hogy 40 éve, 1966-ban jegyeztek ilyen hűvös május végét az országban.

Ausztriában több helyütt a közlekedést is akadályozta a havazás. Karintia tartományban le kellett zárni egy magashegyi hágót, Tirolban érvényben maradt a Silvretta-hágó télre elrendelt lezárása. Hírek szerint Vorarlbergben az 1000 méternél magasabban fekvő vidékeken havazott. Lengyelország déli részén, a Magas-Tátrában kedden délben nulla Celsius-fok alatti hőmérsékletet mértek a 200 méter magasan fekvő Kasprowy Wierchben. A hegycsúcs felé vezető gyalogutat vékony hóréteg borította. A völgyeket vastag köd lepte el, Zakopane üdülőcentrumban hatfokos hidegben és szakadó esőben fagyoskodtak a turisták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik