Nagyvilág

Tömeges éhségsztrájk Guantánamón

75 rab csatlakozott ahhoz az éhségsztrájkhoz, amelyet három fogvatartott kezdett még 2005 nyarán. A most tiltakozásba kezdett rabok és a csaknem egy éve mesterségesen táplált három társuk is jól vannak – közölte az amerikai hadsereg egyik szóvivője.

Egy hónapja még csak hárman lázadtak a 460 fegyenc közül, az értesülések szerint azonban hétfőn már összesen hetvenöt rab hagyott fel a táplálkozással a szigorúan őrzött fogolytáborban – írja a CNN.

A jogvédők felhívják a figyelmet arra, hogy a foglyoknak reménytelen a helyzete, a börtönparancsnokság szerint azonban az első törvényszéki tárgyalások miatt megnőtt médiafigyelem a tiltakozás oka.

A hírhedt börtönben már közel öt éve tartják fogva az al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsított személyeket; legtöbbjüket vádemelés és tárgyalás nélkül zárták be, arra hivatkozva, hogy fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok számára.

Az akció valószínűleg a május 18-án történt esemény folytatása, amely során a rabok öngyilkossági kísérletet színlelve házilag gyártott fegyverekkel az őrökre támadtak, sikertelenül – mondta Robert Durand, az amerikai haditengerészet századosa, aki szerint az éhségsztrájkkal a fegyencek fel akarják hívni magukra a média figyelmét, hogy ezáltal nemzetközi nyomás nehezedjen Washingtonra, így biztosítva szabadon bocsátásukat.

Az ENSZ már többször kérte George Bush amerikai elnököt, hogy zárassa be a feltételezett tálib, illetve az al-Kaidához tartozó terroristákat fogva tartó kubai tábort Guantánamón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik