Nagyvilág

Öt és fél ezer áldozat a jávai földrengésben

Közel öt és fél ezerre emelkedett az indonéziai földrengés halálos áldozatainak a száma a legújabb hivatalos adat szerint.

Mint a szociális ügyek minisztériuma kedden közölte, a Jáva szigetén múlt szombaton történt földmozgás 5427 emberéletet követelt. A Richter-skála szerint 6,3 fokozatú földmozgás helyi idő szerint szombat reggel következett be a sűrűn lakott szigeten. Epicentruma a turisták által kedvelt egykori királyi várostól, Yogyakartától mintegy 30 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A földrengés következtében több ezer épület romba dőlt, a sérültek számát 20 ezerre becsülik.

Kilenc tagú magyar orvoscsoport utazik kedden a földrengés által sújtott Jáva szigetére – közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Főnix Speciális Mentők orvoscsoportja, amelyben hat orvos mellett három fős kisegítő személyzet kap helyet, az indonéz nagykövet kérésére indul útnak, s kilenc napot töltenek el a katasztrófa helyszínén – közölte telefonon Győri Lajos, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának elnöke. Az orvosok között sebész, szemész, traumatológus is segít a természeti katasztrófa sérültjeit.

A magyar orvosok a helyi katasztrófavédelem által javasolt területeken nyújtanak majd segítséget – mondta Győri Lajos.


Ez volt a délkelet-ázsiai országot sújtó legpusztítóbb természeti csapás a 2004 decemberi szökőár óta, amelynek következtében mintegy 170 ezer ember halt meg vagy tűnt el Indonéziában. A szombati földmozgás nem okozott cunamit. Jakarta vasárnap segítséget kért a nemzetközi közösségtől a katasztrófa okozta károk enyhítéséhez, hogy csökkenteni tudják a központi és a helyi kormányzatra nehezedő nyomást. Eddig két magyar mentőcsoport utazott a Baptista Szeretetszolgálat koordinálásával a katasztrófa helyszínére ahol a legfrissebb adatok szerint 4.380-an vesztették életüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik