Nagyvilág

A NATO határozatban ismerné el 56 jelentőségét

A szovjet típusú diktatúrák felszámolására tett első lépésként a NATO határozatban ismerje el az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot - kérte fel a tavaszi ülésszakát Párizsban tartó NATO Parlamenti Közgyűlés Állandó Bizottságát Simicskó István, a KDNP képviselője.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc határozatban való elismerésére a NATO Parlamenti Közgyűlésének következő, őszi ülésszakán a kanadai Québecben kerülhetne sor, ahol Magyarország kiállítással fog megemlékezni a forradalom ötvenéves évfordulójáról. A felvetést az Állandó Bizottság elfogadta és a határozat meghozatalát támogatni fogja, ami fontos lépés lesz Magyarország nemzetközi tekintélyének növelésére – mondta Simicskó.


A legfontosabb az afgán misszió


A magyar képviselő tájékoztatása szerint a NATO Parlamenti Közgyűlés péntek óta tartó plenáris ülésén kedden szólalt fel Jaap de Hoop Scheffer főtitkár, aki a szervezet afganisztáni misszióját nevezte meg prioritásnak. A legfontosabb, hogy az afgán nép előtt a NATO sikeres és hiteles legyen. Mindez még több politikai és katonai támogatást igényel a tagországoktól – hangzott el a főtitkár beszédében.

Eddig Kabul környékén és az északi területeken kapott feladatokat a NATO, júliustól azonban a veszélyesebb déli területek irányítását is átveszi a szervezet. A korábbi döntéseknek megfelelően Magyarország északon venné át egy tartomány vezetését – tette hozzá Simicskó.

A kereszténydemokrata képviselő Párizsban tudta meg, hogy pártjának parlamenti frakciója hétfőn őt jelölte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének: a jelölés meglepte, nem számított rá, de megtisztelőnek tartja a felkérést – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik