Nagyvilág

Közel a béke Nepálban

Alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáról és ideiglenes tűzszünetről írt alá megállapodást a nepáli kormány a maoista lázadókkal a 2003 óta első béketárgyalásoknak már az első fordulójában.

A hatórás tárgyalás eredményeként kézzelfogható közelségbe került a béke a himalájai királyságban, ahol több mint 13 ezer emberéletet követelt az 1996-ban a nyugati hegyvidéken kirobbant felkelés.

Krisna Praszad Szitaula belügyminiszter és a felkelők tárgyalóküldöttségét vezető Krisna Bahadur Mahara maoista vezér 25-pontos magatartási kódexet írt alá. Ennek alapján a felek az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáig tartózkodnak az erőszakcselekményektől. A magatartási kódex értelmében a felek nem támadják egymást, tartózkodnak a provokációktól, nem fitogtatják fegyvereiket a nép megfélemlítésére, nem toboroznak harcosokat, tartózkodnak a sztrájkoktól és minden olyan akciótól, amely megzavarhatná az élet normális menetét az országban. Semmilyen módon nem lehet akadályozni például az élelmiszerek, gyógyszerek és építőanyagok szállítását.

Tüntetéseket és felvonulásokat lehet tartani, de ezek kizárólag békések lehetnek. A felek megegyeztek, hogy külföldi megfigyelőket hívnak a tűzszünetet szabályozó magatartási kódex betartásának ellenőrzésére.

Helyi megfigyelők szerint a tűzszüneti megállapodás komolyan felcsillantja a reményt, hogy sikerül véget vetni az évtizede tartó polgárháborúnak a világ egyik legszegényebb országában.

Nepálban május 18-án fosztották meg minden valódi hatalmától Gianendra királyt, aki a jövőben már csak névlegesen lesz az ország vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik