Nagyvilág

Három év múlva lehet uniós alkotmány

Az unió külügyminiszterei szombaton támogatták, hogy a tagországok egy évvel meghosszabbítsák az EU alkotmányozási folyamatában tavaly óta érvényesített "gondolkodási" időszakot, és állást foglaltak amellett, hogy az unió alapszerződését legkésőbb 2009-ben juttassák érvényre.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter sajtónyilatkozatban számolt be arról, hogy a 25-ök külügyminisztereinek a Bécs melletti Klosterneuburgban tartott tanácskozásán az alkotmány hatályba lépésével kapcsolatban 2009-et minősítették határidőnek, és senki nem beszélt 2010-es vagy 2011-es határidőről. Hozzáfűzte: egyetlen külügyminiszter sem beszélt arról sem, hogy halott lenne az unió alapszerződése. Kifejtette, hogy majd csak a jövő év júniusában, már a soros német EU-elnökség idején kellene dönteni arról, hogy érvényben tartsák-e az alkotmány jelenlegi szövegét.

Bernard Bot holland külügyminiszter a találkozó első napját összefoglalva megerősítette, hogy a külügyminiszterek az úgynevezett gondolkodási, illetve reflexiós időszak egy évvel történő meghosszabbítása mellett foglaltak állást. Ez az időszak, azaz az alkotmány ügyének a “jegelése” egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor Franciaországban és Hollandiában népszavazás utasította el az unió alapszerződését. Bot emlékeztetett arra, hogy már idén a tagországok az EU bizottságával együtt konkrét javaslatokat terjesztenek elő olyan területekre, amelyekkel kapcsolatban az uniós állampolgárok érdeklődésüket fejezték ki. Ezzel összefüggésben az energia, a biztonság, a gazdaság, a munkahelyek és a bevándorlás kérdéskörét nevezte meg.

A külügyminiszter nyilatkozatában némiképp oldotta annak az elhíresült kijelentésének az élét, hogy “az unió alkotmánya halott”. Szombati nyilatkozatában ugyanis úgy magyarázta, hogy ezt a kijelentést nem szabad szó szerint venni. Hozzáfűzte, hogy véleménye szerint ugyanezt a szöveget ismételten nem fogják másodszor is népszavazásra bocsátani a hazájában.

Beszámolt arról is, hogy a zárt ajtók mögötti tanácskozáson José Manuel Barroso, az EU bizottságának az elnöke sem minősítette “elvesztegetett időnek” a reflexiós időszak meghosszabbítását. Frank-Walter német külügyminiszter pedig annak a reményének adott hangot, hogy hazája soros EU-elnökségének a végén konkrét ütemtervet tud majd javasolni az EU alkotmányának sorsával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik