Nagyvilág

Több ezren haltak meg a jávai földrengésben

Több mint háromezer halottja van az indonéziai Jáva szigetén szombaton bekövetkezett, a Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földrengésnek; a sérültek ellátása céljából magyar orvoscsoportok is a helyszínre tartanak.

Tíz év nagy földrengései

1995. január 17. – Japán nyugati része (Richter-skála 6,9-es), több mint 5 ezer áldozat
1995. május 27. – Oroszország, Szahalin szigete (7,5), 1800 áldozat
1997. május 10. – Irán keleti része (7,1), több mint 4 ezer halott
1998. február 3. – Afganisztán északi része, Tahar tartomány, több mint 4 ezer áldozat
1998. május 30. – Afganisztán északi része, 4500 halott
1998. július 17. – Pápua Új-Guinea északi partjai, földrengés és szökőár, 2123 halott
1999. január 25. – Kolumbia nyugati része (6), több mint 2 ezer halott
1999. augusztus 17. – Törökország északnyugati része, Izmit környéke, 20 ezer halott
1999. szeptember 21. – Tajvan, legalább 2 ezer áldozat
1999. november 12. – Törökország északnyugati része (7,2), ezer áldozat
2001. január 13., február 13. – Salvador, egy hónap alatt két földrengés, több mint 3 ezer halálos áldozat
2001. január 26. – India, Gudzsarát szövetségi állam, 30 ezer halálos áldozat

A helyi idő szerint szombaton reggel, röviddel 6 óra előtt bekövetkezett földrengés epicentruma a turisták által igen kedvelt egykori királyi várostól, Yogyakartától mintegy 30 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A körzetben utak és hidak omlottak össze, lakóházak ezrei dőltek össze, és megszűnt az áram- és telefonszolgáltatás.

Romba dőlt Yogyakarta

A indonéz szociális ügyek minisztériumának közlése szerint szombat estére a halottak száma elérte a 3068-at. Ezrekre tehető a sérültek száma, és több tízezerre a hajléktalanoké. A természeti csapás a legtöbb halálos áldozatot a félmillió lakosú Yogyakarta városban követelte, amelynek egyes negyedei 80 százalékban romba dőltek.

A város repülőterén szünetel a forgalom, mert beomlott az egyik várócsarnok, és összedőlt egy kórház is. Segélyszervezetek közlése szerint a térségbeli kórházak “reménytelenül túlzsúfoltak” sebesültekkel. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök a katasztrófa sújtotta térségbe látogatott, és utasította a hadsereget, hogy segítsen az áldozatok evakuálásában.

Nincs magyar áldozat

Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete elmondta: nagy biztonsággal kijelenthető, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának, mivel sem egyénileg, sem csoportosan érkezett magyar turistákról nincs tudomásuk a földmozgás térségében. Bizonyosat azonban mindaddig nem lehet mondani, amíg az indonéz hatóságok közzé nem teszik a külföldiekre vonatkozó adatokat, ami a legjobb esetben vasárnap, de valószínűbb, hogy csak hétfőn fog megtörténni Gémes Ferenc konzul megjegyezte, hogy magyar beutazókról nincs tudomásuk: a madárinfluenza-veszélyre tekintettel mostanában nem járnak magyarok a szigetországba.

Yogyakartát és környékét különösen kerülik a közeli Merapi tűzhányó mozgolódása miatt, amelyet a kiadott figyelmeztetés szerint tíz kilométeres körzetben ajánlatos elkerülni. A vulkánt az elmúlt hetekben minden korábbinál aktívabb működés jellemezte. Földrengéskutatók szerint a szombat reggeli földmozgás tektonikus jellegű volt, s azt nem a Merapi fokozott aktivitása váltotta ki.

Nemzetközi segítség

Franciaország felajánlotta, hogy humanitárius segélyt küld, és embereket bocsát az indonéz hatóságok rendelkezésére – közölte a francia külügyminisztérium szóvivője. Denis Simmoneau mindamellett közölte, hogy “Indonézia egyelőre nem fordult kérésekkel a nemzetközi közösséghez”.

Oslóban bejelentették, hogy Norvégia nyolcfős orvoscsoportot küld a helyszínre egy tábori kórház felállítása céljából.

Magyarországról a Baptista Szeretetszolgálat két orvoscsoportot is indonéziai földrengés helyszínére irányított, s kész azonnali gyorssegéllyel támogatni a károsultakat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is. Egy háromtagú orvoscsoport jelenleg is Indonéziában, Nias szigetén segíti egy korábbi földrengés következményeinek elhárítását. Ők már útnak indultak Jáva szigetére – közölte Szenczy Sándor, a szervezet elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik