Nagyvilág

Libanon: merénylet egy Iszlám-Dzsihád-tisztségviselő ellen

Belehalt sérüléseibe egy szidóni kórházban Abu Hamza al-Madzszúb, az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet egyik tisztségviselője, aki egy pokolgépes merényletben sérült meg súlyosan pénteken.

Autóba rejtett pokolgép robbant az előtt az épület előtt, amelyből Abu Hamza és fivére éppen kilépett, s a fivér azonnal életét vesztette a detonációban – közölte egy biztonsági forrás. A dél-libanoni kórházban azt mondták, hogy a tisztségviselő életének megmentéséért mindent megtettek, de arra már beszállításakor sem volt sok esély.


A gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet valószínű célpontja Abu Hamza al-Madzszúb, a Dzsihád egyik dél-libanoni vezetője volt. Ő súlyos sérülésekkel túlélte a robbanást, de a vele lévő testvére, aki szintén a Dzsihád tagja volt, meghalt.

A szervezet bejrúti képviselője Izraelt vádolta meg a merénylettel. Mint mondta, ez már a második gyilkossági kísérlet volt Madzszúb ellen. Az izraeli hadsereg szóvivője tagadta, hogy országa fegyveres erőinek bármi közük lenne a robbantáshoz.


Nem kötöttek tűzszünetet

Az Iszlám Dzsihád jelenleg a legfontosabb palesztin szervezet, amely nem tart tűzszünetet Izraellel. A fegyverszünet 2005. februári kezdete óta több mint harminc ember életét oltotta ki több öngyilkos merényletben. A legsúlyosabb április 17-én Tel-Avivban volt, amikor 11 ember halt meg. Az Iszlám Dzsihád szervezete a Libanonban élő 400 000 fős palesztin menekült közösségtől kap támogatást -írja a BBC.

Az izraeli biztonsági erők folyamatosan üldözik a Dzsihád felelős vezetőit a Gázai övezetben és a megszállt palesztin területen. Gyakran rakétával mérnek csapást rájuk, vagy a hadsereg üt rajta feltételezett búvóhelyükön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik